Co powinieneś wiedzieć o alkoholach cukrowych?
Ten substytut cukru, często oznaczany jako „przyjazny dla diabetyków” lub „bez kalorii”, wymaga ostrożności. Jeśli dbasz o zdrowie (zwłaszcza jeśli masz cukrzycę). Prawdopodobnie jesteś profesjonalistą w czytaniu etykiet na produktach. Ile wiesz o produktach, które wykorzystują alkohole cukrowe jako substancję słodzącą? Alkohol cukrowy może mieć niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. Ogólnie od dawna uważa się, że można je bezpiecznie włączyć do zbilansowanej diety. Nowe badania pokazują jednak, że może to nie być tak prawdziwe, jak kiedyś myśleliśmy.
1. Czym są alkohole cukrowe?
Sam termin jest w rzeczywistości mylący. Nie ma alkoholu w alkoholach cukrowych, nie ma też cukru. Alkohol cukrowy jest rodzajem węglowodanów i ma strukturę chemiczną podobną do cukru. Chociaż występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Większość alkoholi cukrowych znajdujących się w pakowanej żywności jest wytwarzana przez człowieka. Producenci żywności używają tych alkoholi cukrowych do słodzenia swoich produktów przy jednoczesnym zmniejszeniu kalorii. Alkohole cukrowe pobudzają kubki smakowe języka, co dodaje smaku bez dodatku cukru i kalorii. Firmy spożywcze wykorzystują je, aby sprzedawać swoją żywność jako niskowęglowodanową. Bezcukrową lub przyjazną dla diabetyków bez poświęcania smaku. Z tego powodu często znajdują się w produktach oznaczonych jako „przyjazne dla diabetyków” lub "przyjazne keto".
Typowe alkohole cukrowe obejmują:
- Ksylitol.
- Erytrytol.
- Sorbitol.
- Maltitol.
2. Alkohole cukrowe a sztuczne słodziki
Alkohole cukrowe są czasami określane jako sztuczne słodziki. Kategoria obejmująca aspartam i sacharynę, ale tak naprawdę to nie to samo. Chociaż oba są produkowane, różnią się na kilka kluczowych sposobów. Alkohole cukrowe mają bardzo mało kalorii i nie są tak słodkie, jak cukier. Z drugiej strony sztuczne słodziki to substancje chemiczne. Które zapewniają intensywny poziom słodyczy i zero kalorii. Możesz także kupić sztuczne słodziki jako substytut cukru do pieczenia i gotowania.
3. Alkohole cukrowe a cukier
Cukier jest w 100% naturalny, pochodzi wyłącznie z owoców, roślin, warzyw i mleka. Chociaż niektóre alkohole cukrowe pochodzą z owoców i warzyw, większość z nich jest sztuczna.
Alkohole cukrowe mają pewne zalety w porównaniu ze zwykłym cukrem, w tym:
- Mniej kalorii. W przeciwieństwie do cukru, który ma około 4 kalorii na gram. Alkohole cukrowe, mają nieco ponad 2. Smakują prawie tak słodko, jak cukier mając o połowę kalorii mniej.
- Łatwiejsze zarządzanie poziomem cukru we krwi. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, alkohole cukrowe nie powodują nagłych skoków cukru we krwi. Są uważane za żywność o niskim indeksie glikemicznym. I mogą powodować tylko niewielki wzrost poziomu cukru we krwi.
- Mniejsze ryzyko dentystyczne. Alkohole cukrowe nie reagują na płytkę nazębną tak jak cukier. Co oznacza, że nie przyczyniają się do próchnicy zębów. Możesz zobaczyć ksylitol jako składnik pasty do zębów. Który pomaga poprawić jej smak podczas czyszczenia zębów.
- Mniej węglowodanów. Alkohole cukrowe mogą pasować do diety niskowęglowodanowej. Ponieważ zawierają znacznie mniej węglowodanów i mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe formy cukru.
Brzmi świetnie, prawda? Jest jeszcze jedna kluczowa różnica między cukrem a alkoholami cukrowymi. Twoje ciało może łatwo trawić cukier i wykorzystywać go jako źródło energii. Nie może wchłonąć ani w pełni strawić alkoholi cukrowych. Jak się okazuje, może to powodować pewne problemy.
4. Czy alkohole cukrowe są szkodliwe?
Alkohole cukrowe od dawna uważane są za bezpieczny dodatek do diety — z umiarem. Badania wykazały, że 10 do 15 gramów alkoholi cukrowych dziennie jest bezpieczne. Ostatnie badanie pokazuje, że jeden alkohol cukrowy, erytrytol. Może być znacznie gorszy dla twojego zdrowia, niż ktokolwiek przypuszczał. Stwierdzono, że erytrytol jest ściśle powiązany ze zwiększonym ryzykiem. Poważnych niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. W tym zawału serca i udaru mózgu. W świetle tych nowych informacji trudno powiedzieć. Czy inne alkohole cukrowe są nadal uważane za bezpieczne? Naprawdę potrzebujemy dalszych badań, a zwłaszcza bardziej długoterminowych badań nad tego rodzaju związkami. Zanim ktokolwiek będzie mógł powiedzieć na pewno.
5. Skutki uboczne alkoholi cukrowych
Chociaż ogólne bezpieczeństwo alkoholi cukrowych jest raczej pewne, istnieje kilka udowodnionych skutków ubocznych. Zbyt dużo alkoholu cukrowego w diecie. Może mieć nieprzyjemne skutki, w tym te trzy duże:
- Problemy żołądkowo-jelitowe. Twoje ciało nie może w pełni strawić alkoholi cukrowych. Co może prowadzić do nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych. I zwykle pojawiają się one wkrótce po ich spożyciu.
- Działanie przeczyszczające: Na co dzień oznacza to, że alkohole cukrowe mogą powodować kupę. Ponownie dzieje się tak dlatego, że żołądek nie może wchłonąć alkoholi cukrowych. Co może powodować ich zaleganie w jelitach i fermentację. Efekt ten występuje najczęściej u dzieci i dorosłych mających np. zespół jelita drażliwego.
- Przyrost masy ciała. Alkohole cukrowe mają niską zawartość kalorii i węglowodanów, ale nie są od nich wolne. Tak więc nadal możliwe jest przybranie na wadze. Gdy jesz produkty zawierające alkohole cukrowe, zwłaszcza jeśli jesz je w nadmiarze.
6. Jak stwierdzić, czy żywność zawiera alkohole cukrowe?
Tak jak cukier czai się za różnymi terminami na etykietach żywności. Tak alkohole cukrowe mają wiele nazw. Gdy zobaczysz jeden z tych produktów na etykiecie, oto co otrzymujesz:
- Ksylitol często stosowany w gumie do żucia, jest mniej więcej tak słodki, jak cukier.
- Erytrytol jest od 60% do 80% tak słodki, jak cukier. Pochodzi z rzeczy takich jak gruszki, sos sojowy i arbuz.
- Laktytol zapewnia około 40% słodkości cukru. Producenci robią to z mleka.
- Maltitol jest w około 75% tak słodki, jak cukier i pochodzi z syropu kukurydzianego.
- Mannitol jest od 50% do 70% tak słodki, jak cukier. Naturalnie występuje w marchwi, oliwkach i szparagach. Producenci robią to z wodorostów.
- Sorbitol jest mniej więcej w połowie tak słodki, jak cukier. Naturalnie występuje w jabłkach i gruszkach.
- Uwodornione hydrolizaty skrobi zawierają od 40% do 90% słodyczy cukru.
Oprócz czytania składników na etykietach żywności możesz zidentyfikować produkty. Które mogą zawierać alkohole cukrowe, szukając przetworzonej żywności, w których jest oznaczone że:
- Keto.
- Bezpieczny dla diabetyków.
- Bez cukru lub z niską zawartością cukru.
- Sztucznie słodzony.
- Naturalnie słodzone lub słodzone naturalnymi związkami.
- Niskokaloryczne lub bezkaloryczne.
7. Podsumowując
Alkohole cukrowe mogą pomóc zmniejszyć spożycie węglowodanów. Naukowcy nie znają jeszcze ich pełnego wpływu na zdrowie. Podobnie jak w przypadku większości produktów spożywczych. Najlepiej spożywać produkty zawierające alkohole cukrowe tylko w umiarkowanych ilościach. Zamiast tego skupiać się na pełnowartościowej żywności.
Zostaw komentarz