Czy należy stosować dietę bezglutenową? Dowiedz się, czym jest i co możesz jeść.
Być może natknąłeś się na przepisy bezglutenowe. A nawet widziałeś produkty bezglutenowe w menu w restauracjach. Czy powinieneś zacząć stosować dietę bezglutenową? Chociaż dla niektórych osób może to być wybór dietetyczny. Osoby z celiakią muszą przestrzegać diety bezglutenowej przez całe życie.
1. Czym jest dieta bezglutenowa?
Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, musisz wykluczyć pokarmy zawierające gluten. Białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Gluten zazwyczaj znajduje się w mące, niektórych makaronach i ziarnach. Twoje posiłki powinny koncentrować się na jedzeniu pełnowartościowej żywności, która nie zawiera glutenu. Pomyśl o owocach, warzywach, mięsie, rybach, drobiu, jajach, fasoli, orzechach, nasionach, olejach, nabiale i zbożach bezglutenowych. Takich jak komosa ryżowa, ryż i kukurydza. Zamiast myśleć o wszystkich produktach zawierających gluten. Zacznij od sporządzenia listy wszystkich produktów, które lubisz i które naturalnie nie zawierają glutenu. Następnie sporządź listę produktów zawierających gluten, za którymi myślisz, że będziesz tęsknić. Specjalistyczne produkty bezglutenowe zwykle istnieją, aby wypełnić te luki.
2. Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię, Twój lekarz prawdopodobnie poinformował Cię. Że będziesz musiał przestrzegać ścisłej i trwającej całe życie diety bezglutenowej. Oznacza to unikanie wszelkich produktów spożywczych. Które zawierają lub miały kontakt ze składnikami pszenicy, jęczmienia lub żyta. Należy bardzo uważać, aby unikać glutenu, ponieważ w przypadku celiakii. Spożycie nawet niewielkich ilości może wywołać reakcję autoimmunologiczną w organizmie. Która może uszkodzić wyściółkę jelit. Uszkodzenia mogą prowadzić do różnych objawów, które mogą wpływać na ogólny stan zdrowia. Dlatego ważne jest, aby zrozumieć, jak przestrzegać diety bezglutenowej. Niektóre osoby mogą mieć nadwrażliwość lub nietolerancję glutenu. Podczas gdy inne mogą być uczulone na pszenicę i muszą unikać pokarmów zawierających pszenicę. Dla jeszcze innych unikanie glutenu może być wyborem, stylem życia. Istnieją twierdzenia, że jedzenie bezglutenowe może pomóc w utracie wagi i zwiększeniu energii. Potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć rolę. Jaką gluten odgrywa w naszym organizmie, jeśli nie masz celiakii. Jedzenie bezglutenowe może również prowadzić do niedoborów żywieniowych niektórych minerałów i witamin. Takich jak błonnik, żelazo i wapń u osób. Które nie mają schorzenia wymagającego unikania glutenu. Wiele produktów bezglutenowych ma wyższą kaloryczność, mniej błonnika lub więcej tłuszczu, lub cukru. Aby zrekompensować brak glutenu, co pomaga w delikatności produktów zbożowych. Dieta bezglutenowa z pewnością wymaga pewnego dostosowania. Nie jest wyrokiem na życie bez chleba. Makaronu lub innych ulubionych potraw. Dzięki wielu łatwo dostępnym dziś produktom i przepisom bezglutenowym można stosować dietę bezglutenową. I jeść co chcemy. Wymaga to po prostu dodatkowego wysiłku i uwagi.
3. Jak rozpocząć dietę bezglutenową?
Zasady diety bezglutenowej wymagają unikania pokarmów i składników zawierających gluten. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, musisz unikać następujących składników zawierających:
- Jęczmień.
- Kuskus.
- Durum.
- Mąka.
- Mąka Grahama.
- Mąka/mączka z macy.
- Żyto.
- Kasza manna.
- Orkisz.
- Pszenżyto.
- Pszenica.
- Otręby pszenne.
- Kiełki pszenicy.
- Skrobia pszenna.
Jeśli chodzi o gluten, nie wszystkie produkty są tak proste. Niektóre składniki i żywność mogą zawierać gluten lub nie. W zależności od sposobu ich przygotowania. Najlepiej unikać tych produktów, chyba że możesz sprawdzić. Czy nie zawierają glutenu lub nie pochodzą z ziaren zawierających gluten:
- Produkty mączne lub zbożowe.
- Ocet słodowy (ocet destylowany jest OK).
- Zmodyfikowana skrobia spożywcza.
- Przyprawy lub „naturalne aromaty”.
- Sos sojowy lub sos teriyaki.
4. Co zatem można jeść na diecie bezglutenowej?
Po pierwsze, wiedz, że wszystkie owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Oleje, mięso, owoce morza, jaja, drób i produkty mleczne. Są wolne od glutenu w swojej naturalnej postaci. Jeśli te produkty spożywcze zostały przetworzone – i dodano do nich dodatki. Aromaty lub inne składniki – mogą nie być bezpieczne do spożycia. Jeśli chodzi o inne produkty dietetyczne bezglutenowe, istnieje wiele zbóż bezglutenowych. Ziarna i skrobie, które mają zielone światło na diecie bezglutenowej, obejmują:
- Kasza gryczana.
- Kukurydza.
- Ziemniaki, w tym słodkie ziemniaki.
- Komosa ryżowa.
- Ryż.
- Mąka Sago.
- Dziki ryż.
5. Wskazówki dla początkujących na diecie bezglutenowej
- Zaplanuj listę zakupów z wyprzedzeniem
- Szukaj zamienników produktów z glutenem.
- Rozmawiać. Ważne jest, aby członkowie rodziny i przyjaciele wiedzieli, że przechodzisz na dietę bezglutenową.
6. Jak kupować produkty bezglutenowe
Większość krajowych i regionalnych sieci sklepów spożywczych oferuje pakowane i gotowe produkty bezglutenowe. Czasami znajdują się w specjalnym przejściu lub sekcji. Często są na półce obok innych produktów spożywczych. Jeśli masz dostęp do sklepów ze zdrową żywnością. Zazwyczaj mają one duży wybór produktów bezglutenowych. Dobrze jest wyrobić sobie nawyk sprawdzania listy składników każdego produktu. Niezależnie od twierdzeń na opakowaniu. (Uważaj na produkty sprzedawane jako „bez pszenicy” — to nie to samo, co produkty bezglutenowe). I nie bój się pytać kierowników sklepów lub pracowników, czy dany produkt jest bezglutenowy.
7. Wskazówki dotyczące jedzenia poza domem
Najlepszym sposobem na uniknięcie glutenu podczas jedzenia poza domem jest przygotowanie się z wyprzedzeniem. Zacznij od zadzwonienia do restauracji. Którą planujesz odwiedzić, aby sprawdzić, czy są w stanie bezpiecznie przygotować jedzenie bez glutenu. Mogą zaproponować menu bezglutenowe lub zaproponować produkty, które można przygotować bezglutenowo. Nie bój się zadawać pytań. Nawet odrobina zanieczyszczenia glutenem może wywołać chorobę, więc lepiej być bezpiecznym niż żałować. Oto kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas wybierania pozycji z menu:
- Sałatki. Często są w nich grzanki.
- Zupy. Często są zagęszczane mąką.
- Mięso. Zdecyduj się na grillowane mięso zamiast smażonego.
- Smażone jedzenie. Unikaj wszystkiego, co smażone, jak frytki. Krążki cebulowe lub chipsy tortilla (chyba że są one bezglutenowe)
- Alkohol. Uważaj na piwo
Zostaw komentarz