Dieta wysokobiałkowa
Osoby chcące schudnąć często decydują się na przejście na dietę wysokobiałkową. Spożywanie białka pomaga czuć się bardziej nasyconym. Co może prowadzić do spożycia mniejszej ilości kalorii. Diety wysokobiałkowe charakteryzują się tym. Że zawierają duże ilości białka i bardzo niewielkie ilości węglowodanów. Białko jest niezwykle ważne dla dobrego zdrowia. Jest to składnik odżywczy, który należy spożywać codziennie, aby zaspokoić potrzeby organizmu.
Co to jest białko i dlaczego jest ważne?
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, obok węglowodanów i tłuszczu. Białko składa się z mniejszych jednostek zwanych aminokwasami.
Co to są aminokwasy?
Aminokwasy budują one białka i umożliwiają prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w organizmie. Co ważne, niektóre pokarmy dostarczają lepszego białka niż inne na podstawie ich profil aminokwasowy. Ogólnie rzecz biorąc, produkty pochodzenia zwierzęcego są uważane za „pełnowartościowe białko”. Ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w optymalnych ilościach, jakich potrzebuje organizm. Należą do nich takie produkty jak, ryby, jaja, mięso. Białka roślinne niestety, ale nie dostarczają odpowiednich ilości każdego niezbędnego aminokwasu.
Jaką funkcję pełni białko w twoim ciele?
Odbudowa
Białko jest głównym składnikiem mięśni, kości, skóry i włosów. Które stale są naprawiane i zastępowane nowym białkiem.
Hormony
Chemiczne białka przekaźnikowe umożliwiają komórkom i narządom w organizmie komunikowanie się ze sobą.
Enzymy
Większość enzymów to białka, a tysiące reakcji chemicznych zachodzących w organizmie są przez nie napędzane.
Transport
Wybrane białka pomagają dostarczać ważne cząsteczki tam, gdzie są potrzebne. Na przykład hemoglobina białkowa przenosi tlen do komórek organizmu.
Czy każdy człowiek może stosować dietę wysokobiałkową?
Większość ludzi może stosować dietę wysokobiałkową. Mięso, ryby, produkty mleczne, jajka, które są stosunkowo bogate w białko.
Korzyści ze stosowania diety wysokobiałkowej?
- Szybsze trawienie, powód, dla którego białko jest tak satysfakcjonujące. Wydaje się związany ze znacznym wzrostem tempa metabolizmu, który występuje podczas jego trawienia. W rzeczywistości kilka badań wykazało. Kiedy ludzie spożywają diety bogate w białko, spalają więcej kalorii przez kilka godzin po jedzeniu.Oprócz korzystnego wpływu na wagę białko może poprawić stan zdrowia na kilka innych sposobów.
- Zwiększ masę mięśniową. Badania wykazały, że wyższe spożycie białka przy wykorzystaniu odpowiednio ciężkiego i sumiennego treningu. Pomaga zwiększyć rozmiar i siłę mięśni. Które są tak ważne dla sportowców.
- Zmniejsza utratę mięśni podczas starzenia. W momencie starzenia ludzie tracą mięśnie wraz z wiekiem. Jedno z badań wykazało, że codzienne spożywanie koktajlu proteinowego. Pomogło chronić mięśnie u starszych mężczyzn i u osób z utratą mięśni związaną z wiekiem.
- Wzmocnienie kości. Wyższe spożycie białka może sprzyjać zdrowiu kości. W jednym badaniu starsze kobiety o najwyższym spożyciu białka zwierzęcego doświadczyły, mniejszego ryzyka złamania.
- Poprawa gojenia się ran. Diety wysokobiałkowe mogą przyspieszyć gojenie się ran związanych z operacją lub urazem.
Jaką ilość białka powinniśmy spożywać?
Do poprawnego funkcjonowania, kobiety potrzebują co najmniej 50 gramów białka dziennie. Mężczyźni około 60 gramów dziennie. Jednak aby odnosić korzyści ze spożywanego białka. Większość ludzi powinna mieć spożycie na poziomie od 1,6 do 2,0 gramów na kilogram masy ciała.
Jakie są długotrwałe skutki diety wysokobiałkowej?
- Problemy z nerkami. Jeśli chodzi o zdrowie nerek i spożycie białka. Osoby z ciężką lub przewlekłą chorobą nerek powinny ograniczyć spożycie białka. Białko nie spowoduje jednak dysfunkcji nerek u osób ze zdrowymi nerkami.
- Brak energii. Diety ograniczające węglowodany w długotrwałym stosowaniu, mogą szkodzić zdrowiu. Dzieci i młodzież są szczególnie narażone na niedożywienie w wyniku spożywania niewystarczającej ilości węglowodanów.
- Brak węglowodanów. Niektóre diety wysokobiałkowe ograniczają węglowodany tak bardzo, że możesz nie otrzymać wystarczającej ilości składników odżywczych lub błonnika. Może to powodować problemy, takie jak nieświeży oddech, ból głowy i zaparcia.
- Wysoki cholesterol. Diety wysokobiałkowe dopuszczają mięso inne produkty bogate w tłuszcze nasycone. Te pokarmy mogą zwiększać ryzyko chorób serca oraz (LDL) zły cholesterol.
Pamiętaj jednak aby zawsze konsultować swoje działania ze swoim lekarzem lub dietetykiem. Przesadnie długotrwałe stosowanie diety wysokobiałkowej może mieć negatywne skutki zdrowotne nawet dla osób zdrowych. Ważne jest, aby zachować odpowiedni balans, dać odpocząć organizmowi od narzuconych mu restrykcji.
Zostaw komentarz