Dlaczego suplementy są ważne w codziennej diecie?
Podstawą zdrowia i sprawności jest racjonalna, dobrze zbilansowana dieta. Są jednak sytuacje i etapy w życiu, gdy jakieś składniki są nam potrzebne bardziej niż wcześniej. Niekiedy przez inne względy zdrowotne lub styl życia trudno nam dostarczać optymalną ilość wszystkich składników. Wówczas z pomocą przychodzą nam suplementy.
Co to są suplementy diety?
Produkty spożywcze o wysokiej zawartości witamin, soli mineralnych i innych związków chemicznych, mogą występować w postaci tabletek, kapsułek, proszków lub płynów. Suplementy oznaczają coś uzupełniającego, dodatkowego. Nie są zamiennikiem i nie mogą zastąpić naturalnych źródeł mikro- i makroelementów. Suplementy służą jako wsparcie dla organizmu i uzupełnienie terapii leczniczej.
Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z suplementacji witamin i minerałów?
Suplementy diety są łatwe w dawkowaniu. Dzięki nim możemy utrzymać zdrowie i kondycję w okresach przesilenia, przy zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminy i minerały. Suplementacja sprzyja regeneracji, wzmacnia układ odpornościowy i pozwala uniknąć komplikacji zdrowotnych związanych z wiekiem i zmianami hormonalnymi.
Dlaczego suplementy diety są ważne?
Niedobory witamin i składników mineralnych odbijają się na ludzkiej kondycji – umysłowej i fizycznej. O ile niektóre z nich łatwo dostrzec gołym okiem – w osłabieniu paznokci i włosów, o tyle trudniej w porę zauważyć niepokojące zmiany we krwi i w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych. Przedłużające się braki w dostarczaniu ważnych związków chemicznych destabilizują działanie układu odpornościowego. Niedokrwistość postępuje powoli i może być łatwo mylona ze zwykłym zmęczeniem. Niedobory wapnia u dzieci zaburzają procesy wzrostu i rozwoju kośćca. U dorosłych brak tego składnika wpływa negatywnie na pracę serca i jest przyczyną osteoporozy. Każda witamina i związek mineralny odgrywa istotną rolę w fizjologii, a ich wchłanianie jest zależne od siebie nawzajem.
Kiedy warto przyjmować suplementy diety?
- Weganie i wegetarianie mogą mieć trudności z dostarczaniem odpowiednich ilości żelaza i witaminy B12. Nawet dobrze zbilansowana dieta roślinna może nie zaspokajać w pełni zapotrzebowania, szczególnie u osób uprawiających sporty i aktywnych fizycznie. Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, budowy tkanek i szpiku kostnego oraz pracy mięśni. Jego niedobór wywołuje anemię i dysfunkcję układu ruchu. Dlatego wegetarianie i weganie powinni regularnie stosować suplementy. Brak mięsa, jajek i produktów mlecznych w jadłospisie wiąże się też z niedoborem cynku, który odpowiada za układ odpornościowy, mineralizację kości oraz pracę trzustki i serca. Jeżeli wykluczasz ze swojej diety ryby i owoce morza, możesz być narażony na niedobory jodu, który jest potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy.
- Nietolerancje pokarmowe i alergie wymuszają rezygnację z określonych produktów. Problemy, które wywołuje laktoza i wykluczenie z diety produktów mlecznych pozbawia nas ważnego źródła wapnia. Wówczas warto go dostarczać w postaci suplementu.
- Witamina D3 – badania wykazały, że większość ludzi mieszkających na naszej szerokości geograficznej ma niedobory witaminy D w okresie od października do kwietnia. Produkcja tej witaminy jest bezpośrednio uzależniona od ekspozycji skóry na słońce, dlatego wielu dietetyków zaleca, by w okresie jesienno – zimowym zażywać witaminę D3 profilaktycznie, ponieważ jest ona związana z prawidłowym działaniem układu immunologicznego.
- Ciąża, związane z nią zmiany i potrzeby rozwijającego się płodu sprawiają, że wzrasta zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Jednym z najważniejszych związków chemicznych podczas ciąży jest kwas foliowy. Jego prawidłowy poziom jest niezbędny do wykształcenia układu nerwowego. Niedobory skutkują poważnymi wadami rozwojowymi. Co bardzo istotne – do nieprawidłowości może dojść na bardzo wczesnym etapie ciąży (III/IV tydzień), gdy kobieta jeszcze nie wie o ciąży. Dlatego tak ważne jest podawanie kwasu foliowego nawet dwanaście tygodni przed zapłodnieniem. Wielu lekarzy jest zgodnych, że każda kobieta w wieku rozrodczym profilaktycznie powinna zażywać kwas foliowy, ponieważ wiele ciąż jest nieplanowanych. Suplementowanie tej substancji to najlepsze rozwiązanie dlatego, że kwas foliowy zawarty w produktach spożywczych jest niezwykle wrażliwy i szybko ulega degradacji w wyniku obróbki termicznej. Dlatego tak trudno dostarczyć ten związek w naturalnym pożywieniu.
- Sportowcy mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne przez intensywny wysiłek fizyczny, wzmożoną pracę mięśni i układu krwionośnego, a także z powodu zwiększonej potrzeby regeneracji organizmu. Szczególnie ważna jest dla osób aktywnych produkcja kolagenu i samoczynna naprawa mikrouszkodzeń mięśni. Dlatego z myślą o sportowcach stworzono preparaty tworzące kompleksy witaminowe i suplementy magnezu i kolagenu – dla mocnych stawów i szybszej regeneracji kontuzji.
- Seniorzy często zmagają się z brakiem apetytu i kłopotami trawiennymi, przez co niechętnie sięgają po pewne produkty. Suplementy diety pozwolą zachować dobre samopoczucie i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie osób starszych. Kobiety w okresie menopauzy i po niej są, ze względu na zmiany hormonalne, narażone na osłabienie kości. Osteoporoza powoduje, że przerzedzona kość staje się krucha i nawet niewielkie uderzenie może spowodować pęknięcie. W tym okresie życia należy uzupełniać witaminy i sole mineralne, ze szczególnym uwzględnieniem wapnia.
- Odchudzanie to dla osób z nadwagą droga do ochrony przed licznymi chorobami. Problem otyłości współczesnych społeczeństw jest spowodowany złymi nawykami żywieniowymi, dominacją żywności przetworzonej w jadłospisie, siedząca praca i brak aktywności fizycznej. Dieta, podczas której ograniczone jest spożywanie produktów, może nieść w konsekwencji niedobory witamin i minerałów – szczególnie żelaza, magnezu i wapnia. Aby nie pogorszyć stanu swojego zdrowia podczas odchudzania i nie narażać się na osłabienie – warto suplementować ważne składniki.
Zostaw komentarz