Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: czym są i jak najlepiej je wykorzystać ?
Witaminy A, D, E i K pozostają dłużej w organizmie. Najlepiej spożywać je z odrobiną zdrowego tłuszczu. Jeśli chodzi o witaminy, istnieją dwa duże obozy. Typy rozpuszczalne w tłuszczach i odmiany rozpuszczalne w wodzie. Aby Twoje ciało funkcjonowało jak najlepiej, potrzebujesz odpowiednich ilości obu. A jeśli chodzi o witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, istnieje kilka wskazówek. Które należy wziąć pod uwagę, aby zapewnić maksymalne wykorzystanie ich dziennego spożycia. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to A, D, E i K. Zwykle pochodzą z produktów zwierzęcych i mlecznych. Można je również znaleźć w niektórych owocach i warzywach. Są ważne dla kilku funkcji w twoim ciele. W tym dla wzroku, zdrowia kości, odporności i krzepnięcia krwi.
1. Które witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?
Istnieją cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
- Witamina A.
- Witamina D.
- Witamina E.
- Witamina K.
2. Witamina A
Witamina A jest najściślej związana z twoim wzrokiem. Odgrywa również dużą rolę w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów oraz wzmacnianiu odporności. Ile powinieneś dostarczać?
FDA zaleca dzienną dawkę 900 mikrogramów witaminy A. Dla dorosłych i dzieci w wieku 4 lat i starszych. Twoje ciało nie wytwarza naturalnie witaminy A. Pochodzi ona wyłącznie z pożywienia, które jesz. Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. A także w niektórych owocach i warzywach, zwłaszcza pomarańczowych.
3. Witamina D
Znana jako „witamina słoneczna”. Twoje ciało wytwarza witaminę D w wyniku ekspozycji na światło słoneczne. Występuje naturalnie w bardzo niewielu produktach spożywczych. Witamina D jest ważna dla zdrowia kości i mięśni. Oraz może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Wspiera również układ odpornościowy i promuje zdrowie mózgu. Ile powinieneś dostarczyć?
FDA zaleca dzienną wartość 15 miligramów witaminy D. Dla dorosłych i dzieci w wieku 1 lat i starszych. Niemowlęta poniżej 1 roku życia potrzebują około 10 mikrogramów witaminy D dziennie. Witamina D nie przenika do mleka matki. Więc dzieci karmione piersią powinny codziennie otrzymywać suplement witaminy D. Niemowlęta karmione mieszanką potrzebują również suplementów witaminy D przez pierwsze kilka miesięcy życia. Większość witaminy D dostarczasz poprzez ekspozycję na światło słoneczne, a nie jedzenie. Witamina D nie występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Niektóre pakowane produkty spożywcze mogą być wzbogacone witaminą D.
4. Witamina E
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że pomaga zwalczać wolne rodniki. Które prowadzą do starzenia się i chorób przewlekłych. Często widzisz witaminę E jako składnik produktów do pielęgnacji skóry. Zwłaszcza produktów sprzedawanych jako „przeciwstarzeniowe” lub „zmiękczające”. Trwają badania nad witaminą E, istnieją dowody na to. Że witamina E może zapewniać pewną ochronę przed chorobami serca. Rakiem, zaburzeniami wzroku i pogorszeniem funkcji poznawczych. Ile powinieneś dostarczyć?
FDA zaleca dzienną wartość 15 miligramów witaminy E. Dla dorosłych i dzieci w wieku 4 lat i starszych. Wiele orzechów i olejów jest naturalnym źródłem witaminy E. Niektóre pakowane produkty spożywcze mogą być również wzbogacane witaminą E.
5. Witamina K
Witamina K pomaga budować mocne kości, reguluje krzepliwość krwi i kontroluje ciśnienie krwi. Ile powinieneś jej dostarczać?
FDA zaleca dzienną wartość 120 miligramów witaminy K. Dla dorosłych i dzieci w wieku 4 lat i starszych. Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Powinny porozmawiać z lekarzem na temat zalecanego spożycia witaminy K. To dlatego, że duże ilości witaminy K. Mogą zwiększać ryzyko zakrzepów krwi u osób przyjmujących te leki. Istnieją dwa rodzaje witaminy K: witamina K1 i witamina K2. Dają twojemu organizmowi takie same efekty, ale pochodzą z różnych źródeł żywności. Witamina K1 jest zwykle kojarzona z zielonymi liśćmi i innymi warzywami. Witamina K2 występuje głównie w produktach mlecznych i zwierzęcych.
6. Jak działają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?
Jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach i olejach. Oznacza to, że witaminy w jedzeniu są wchłaniane przez spożywane tłuszcze. To tłuszcz pozwala im dostać się do krwioobiegu. Krążyć po całym ciele i utrzymywać cię w doskonałej formie. Oznacza to, że najlepiej pokarmy bogate w witaminy, wchłoną się. Gdy zastosujesz również odrobinę zdrowego tłuszczu. Mogą to być produkty spożywcze. Takie jak awokado, oliwa z oliwek, nasiona, orzechy i olej roślinny. Jeśli jesz różnorodne pełnowartościowe pokarmy, najprawdopodobniej otrzymasz w swojej diecie wystarczającą ilość zdrowych tłuszczów. Aby wchłonąć te witamin. Jeśli polegasz na suplementach, aby uzupełnić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Przyjmuj je razem ze zdrową przekąską lub posiłkiem.
7. Środki ostrożności
W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Które są szybko przenoszone przez organizm i wydalane z moczem. Organizm gromadzi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jako zapas na czarną godzinę. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Są przechowywane w tkance tłuszczowej organizmu i w wątrobie przez długi czas. Ponieważ twoje ciało zatrzymuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Większość ludzi, którzy mają odpowiedni sposób żywienia. Otrzymuje dużo witamin A, E i K w swojej diecie bez zbytniego wysiłku. Ponieważ witaminy rozpuszczalne w tłuszczach pozostają w organizmie. Możliwe jest uzyskanie zbyt dużej ilości dobrych rzeczy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą stać się toksyczne w nadmiarze. Dlatego ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Innymi słowy, prawdopodobnie nie dostarczasz nadmiernych. Lub niebezpiecznych ilości witamin A, D, E i K ze swojej diety. Jeśli bierzesz również suplementy, uważaj, aby nie przesadzić.
Zostaw komentarz