Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Czarnuszka 100g

9,45 zł
Brutto

Czarnuszka – naturalny sposób na ukojenie nerwów  

  • może być stosowana jako naturalny sposób na odrobaczanie
  • posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne
  • polecana alergikom, używana przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa

Ilość

Komentarze

Oceń 

2020-10-18

Ciekawy smak który urozmaica tradycyjną potrawę

Napisz swoją opinię

Czarnuszka 100g

Czarnuszka – naturalny sposób na ukojenie nerwów  

  • może być stosowana jako naturalny sposób na odrobaczanie
  • posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne
  • polecana alergikom, używana przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa

Napisz swoją opinię

Opis

Czarnuszka – co to jest?

Czarnuszka jest to ziarno pozyskiwane z rośliny występującej na terenie Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Ziarenka są niewielkie, czarne, a w środku oleiste. Ich aromat po przetarciu przypomina nieco oregano. Czarnuszka, znana również pod łacińskim imieniem (łac. Niella Sativa L.), jest to siewna roślina z rodziny jaskrowatych. Jej cechą szczególną są charakterystyczne, błękitne kwiaty, zdobiące często ogrodowe rabaty i wzbogacające bukiety. Czarnuszka posiada także inne zastosowania – jej nasiona stosowane są jako przyprawa i lecznicze ziele. Są ukryte w owocu, tzw. mieszku, a ze względu na swój wygląd i smak nazywane również bywają czarnym kminkiem.

Główne zastosowania czarnuszki

Czarnuszka i jej olej obniżają stres oksydacyjny. Działanie czarnuszki przynosi ulgę i ukojenie oraz działa wspomagająco dla dzieci przeciwko robakom. Opisane wcześniej pozytywne działanie jest możliwe dzięki bogatym właściwościom odżywczym i witaminowym ziaren czarnuszki. Czarnuszka i olej z czarnuszki skutecznie obniżają poziom kortyzolu i adrenaliny. Takie działania bardzo skutecznie wpływają na obniżenie szansy wystąpienia udaru lub zawału.

Czarnuszka w kuchni

Ziarna czarnuszki dodają wyrazistości daniom z delikatnym smakiem, a więc na przykład jagnięcinie czy drobiowi. Dodatkowo bardzo dobrze pasują do sałatek i marynat, ale także różnych rodzajów pieczywa czy twarogów. Ciekawostką jest także fakt, iż czarnuszka może występować jako zamiennik pieprzu w kuchni dla osób, które mają wrażliwy żołądek, gdyż ta roślina nie podrażnia jego błony śluzowej.

Na co pomaga czarnuszka?

Ziarna czarnuszki są bardzo przydatne w profilaktyce chorób. Warto więc stosować je systematycznie w kuchni, a nie tylko wtedy, gdy już jest taka potrzebna. Jej regularne przyjmowanie (w postaci przyprawy lub oleju) wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Czarnuszka i jej wartościowe składniki są cennym uzupełnieniem każdej diety. Ziarna czarnuszki pomogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak: nowotwory, cukrzyca, alergie. Przy regularnym stosowaniu będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami.

Czarnuszka – stosowanie

Czarnuszkę wykorzystuje się najczęściej jako przyprawę. Jej delikatny, słodko ziołowy zapach, nabiera intensywności pod wpływem temperatury na patelni lub w garnku. Nasiona są w smaku gorzkawe, ziemiste i oleiste.

Skład produktu

Nasiona czarnuszki 100%. Najwyższa jakość surowca.

#Z0018
5 Przedmioty