Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Aronia owoc suszony 50g

    3,99 zł
    Brutto
    • Skutecznie wzmacnia odporność organizmu. 
    • Korzystnie oddziałuje na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko zawałów serca i przeciwdziałając miażdżycy. 
    • Spowalnia procesy związane z pogarszeniem się wzroku.
    Ilość

    Aronia – charakterystyka rośliny

    Aronia [łac. Aronia melanocarpa] jest to gatunek krzewu z rodziny różowatych, dziko występujący na wschodnich wybrzeżach kontynentu północnoamerykańskiego. W Polsce jest uprawiany na plantacjach, oraz sporadycznie sadzony w lasach. Owocami są jagody o barwie ciemnogranatowej i słodkawym, aromatycznym miąższu. Aronia dzięki swojemu bogactwu witamin i związków roślinnych, zdobyła popularność na całym świecie. Uważa się, że jest skuteczna w profilaktyce tak groźnych chorób jak nowotwory czy miażdżyca.

    Aronia – bogactwo składników odżywczych

    Owoce aronii zawierają: 

    • antyoksydanty, takie jak polifenole czy witamina E, które hamują rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi, pomagają zwalczyć poziom “złego cholesterolu” oraz wzmacniają elastyczność naczyń krwionośnych
    • białka, które są głównym materiałem budulcowym organizmu
    • błonnik pokarmowy odpowiadający za usprawnianie pracy jelit, regularne wypróżnienia i zapobieganie zaparciom
    • witaminy z grupy B odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną 
    • witaminy C i K
    • cukry redukujące będące ważnym źródłem energii dla organizmu
    • minerały takie jak magnez, potas, wapń, mangan czy cynK

    Aronia – kiedy warto po nią sięgać?

    Profilaktyka zdrowia osób starszych i jej wpływ na wzrok – antyoksydanty występujące w dużych ilościach w owocach aronii mogą wpływać na spowolnienie procesów związanych z utratą wzroku, wywołanych zaćmą, jaskrą lub degeneracją plamki żółtej.

    Dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem – nie tylko dlatego, że wspomagają regenerację narządu wzroku przez poprawianie ukrwienia, ale także niwelują skutki promieniowania monitorów.

    Działanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe – substancje antyoksydacyjne zawarte w aronii powodują zmniejszenie aktywności enzymu cyklooksygenazy-2, ograniczając tym samym stan zapalny w organizmie. 

    Odporność – biflawonoidy obecne w aronii niszczą szkodliwe wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Oprócz tego aronia zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, E i P oraz miedzi.

    Propozycja stosowania

    Jedną łyżeczkę owoców aronii zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.

    #Z0068
    9 Przedmioty

    Powiązane produkty