Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Aronia owoc suszony 50g

    3,99 zł
    Brutto

    - Skutecznie wzmacnia odporność organizmu. 

    - Korzystnie oddziałuje na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko zawałów serca i przeciwdziałając miażdżycy. 

    - Spowalnia procesy związane z pogarszeniem się wzroku.

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Aronia – charakterystyka rośliny

    Aronia [łac. Aronia melanocarpa] jest to gatunek krzewu z rodziny różowatych, dziko występujący na wschodnich wybrzeżach kontynentu północnoamerykańskiego. W Polsce jest uprawiany na plantacjach, oraz sporadycznie sadzony w lasach. Owocami są jagody o barwie ciemnogranatowej i słodkawym, aromatycznym miąższu. Aronia dzięki swojemu bogactwu witamin i związków roślinnych, zdobyła popularność na całym świecie. Uważa się, że jest skuteczna w profilaktyce tak groźnych chorób jak nowotwory czy miażdżyca.

    Aronia – bogactwo składników odżywczych

    Owoce aronii zawierają: 

    - antyoksydanty, takie jak polifenole czy witamina E, które hamują rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi, pomagają zwalczyć poziom “złego cholesterolu” oraz wzmacniają elastyczność naczyń krwionośnych

    - białka, które są głównym materiałem budulcowym organizmu

    - błonnik pokarmowy odpowiadający za usprawnianie pracy jelit, regularne wypróżnienia i zapobieganie zaparciom

    - witaminy z grupy B odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną 

    - witaminy C i K

    - cukry redukujące będące ważnym źródłem energii dla organizmu

    - minerały takie jak magnez, potas, wapń, mangan czy cynk

    Aronia – kiedy warto po nią sięgać?

    Profilaktyka zdrowia osób starszych i jej wpływ na wzrok – antyoksydanty występujące w dużych ilościach w owocach aronii mogą wpływać na spowolnienie procesów związanych z utratą wzroku, wywołanych zaćmą, jaskrą lub degeneracją plamki żółtej.

    Dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem – nie tylko dlatego, że wspomagają regenerację narządu wzroku przez poprawianie ukrwienia, ale także niwelują skutki promieniowania monitorów.

    Działanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe – substancje antyoksydacyjne zawarte w aronii powodują zmniejszenie aktywności enzymu cyklooksygenazy-2, ograniczając tym samym stan zapalny w organizmie. 

    Odporność – biflawonoidy obecne w aronii niszczą szkodliwe wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Oprócz tego aronia zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, E i P oraz miedzi.

    Propozycja stosowania

    Jedną łyżeczkę owoców aronii zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.

    #Z0068
    15 Przedmioty

    Powiązane produkty