Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Chia nasiona 250g Ziółko

    17,99 zł
    Brutto

    - Świetne źródło łatwo przyswajalnego białka – polecane szczególnie dla wegetarian i wegan.

    - Wspomagają proces odchudzania – wywołują uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm.

    - Bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 – regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

    Ilość Ostatnie sztuki w magazynie
     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Chia – charakterystyka rośliny

    Chia, czyli szałwia hiszpańska [łac. Salvia hispanica] to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, występujący w stanie naturalnym w centralnej i południowej części Meksyku oraz w Gwatemali. Charakteryzuje się niedużymi, fioletowymi lub białymi kwiatami oraz szerokimi liśćmi. Roślina ta jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona, które są wyjątkowym źródłem witamin, minerałów oraz kwasów Omega 3 i 6. Przeważnie służą one do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

    Nasiona chia – kiedy  warto po nie sięgać?

    Odchudzanie – nasiona chia, po połączeniu z wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Dzięki temu szybko wypełniają żołądek i wywołują poczucie sytości. Co więcej nasiona szałwii hiszpańskiej usprawniają pracę układu pokarmowego, ponieważ wspomagają proces trawienia i przyspieszają metabolizm. Regularne spożywanie tego produktu pozwala uregulować rytm wypróżnień, niweluje zaparcia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach.

    Problemy z sercem – powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Tak się składa, że nasiona chia są jednym z najlepszych źródeł owych kwasów. Wraz z błonnikiem przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu

    Wegetarianie – nasiona chia są bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też polecane są  w diecie wegan i wegetarian. Produkt stanowi również źródło energii dla kulturystów i sportowców.

    Praca mózgu – nie można nie wspomnieć, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają pracę mózgu. Dzięki temu, osoby regularnie spożywające te nasiona łatwiej przyswajają wiedzę, mają lepszą pamięć oraz koncentrację.

    #Z0040
    1 Przedmiot

    Powiązane produkty