Bestsellery
Homocyne B-complex 576,6 mg...
Pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny
- Zawiera najlepiej przyswajalne, bioaktywne formy witamin
- Aktywna postać kwasu foliowego przebadana klinicznie (6S)-5-Methyltetrahydrofolic (5-MTHF)
- Kapsułka jest w 100% roślinna
- Skład odpowiedni dla wegan
- Produkt nie zawiera sztucznych dodatków i wypełniaczy
Renostav 120 kapsułek...
Naturalny kolagen morski 100% z ryb
- Pomaga zmniejszyć uczucie dyskomfortu i sztywności stawów
- Kolagen wpływa na odbudowę naturalnych włókien kolagenowych i regenerację tkanek stawowych
- Wykazuje właściwości przeciwreumatyczne
- Stymuluje metabolizm komórek chrzęstnych i kostnych
- Wspomaga leczenie przy zmianach zwyrodnieniowych stawów i wspiera ich właściwe utrzymanie
- Produkt bez sztucznych dodatków i wypełniaczy
Magnez B6 150 tabletek...
Wysoko przyswajalna organiczna forma cytrynianu magnezu
Produkt polecany na:
- Stres i rozdrażnienie
- Skurcze mięśni
- Wzmożone zmęczenie i znużenie
Berberyna HCL 400mg 60...
Naturalny alkaloid - chlorowodorek berberyny 400 mg. Obniża poziom glukozy (cukrzyca typu II) i cholesterolu we krwi, wspiera procesy odchudzania.
- Reguluje gospodarkę cukrową
- Obniża stężenie cholesterolu
- Obniża poziom lipidów
- Usprawnia procesy metaboliczne
- Wpływa korzystnie na redukcję tkanki tłuszczowej
- Produkt wolny od sztucznych dodatków i wypełniaczy
- Szklane opakowanie

Cząber 20g
- Od wieków wzbogaca smak i aromat popularnych polskich dań, takich jak fasolka po bretońsku czy zupa pomidorowa.
- Polecany jest szczególnie do doprawiania warzyw strączkowych i kapustnych, ponieważ świetnie redukuje występujące po nich wzdęcia.
- Jest doskonałym surowcem zielarskim do leczenia wszelkich niestrawności.

Bezpieczne płatności

Darmowa dostawa od 200 zł*

31 dni na zwrot
Cząber – co to jest?
Cząber [łac. Satureja hortensis] jest ziołem znanym w kulinarnej tradycji europejskiej od wieków. Do czasów sprowadzenia do europy tak egzotycznych przypraw jak np. pieprz czarny, cząber był jednym z najbardziej intensywnych i aromatycznych ziół stosowanych w naszej kuchni. Jego nazwa łacińska oznacza pełny, obfity i nasycony, co podpowiada nam do jakich dań był i jest dodawany. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, cząber poza kuchnią znalazł również zastosowanie w medycynie naturalnej. Warto wiedzieć, że tradycja upraw tego ziela przetrwała w Polsce do dziś. Można je spotkać na przykład na Lubelszczyźnie, skąd pozyskujemy nasz surowiec.
Cząber – zastosowanie kulinarne
Cząber charakteryzuje się tym, że wyjątkowo dobrze podkreśla smak delikatnych potraw, jednocześnie ich nie dominując. Właśnie z tego powodu w literaturze kulinarnej polecany jest szczególnie do warzyw strączkowych. W kuchni niemieckiej zyskał nawet miano “fasolowego ziela”. Szczyptą cząbru warto doprawić również dania z warzyw kapustnych, ponieważ świetnie redukuje występujące po nich wzdęcia. Oprócz tego świetnie pasuje do przyprawiania grzybów, ziemniaków, zapiekanek oraz kiszonych ogórków. Nie można zapomnieć, że cząber nadaje wyraźnego smaku tłustym mięsom i świetnie komponuje się z dziczyzną. Mówi się, że starożytni rzymianie wykorzystywali ocet cząbrowy jako jedną z podstawowych przypraw, a także, że wzbogacali nim smak niemal każdego sosu. Cząber jest integralną częścią wielu podstawowych mieszanek ziołowych, z których najpopularniejszą są zioła prowansalskie.
Wskazówki
Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku cząbru w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Aby cząber uwolnił pełnię swojego aromatu i smaku, należy dodawać go do potraw pod koniec ich gotowania lub smażenia. W przypadku świeżego cząbru, lepiej wrzucić do potrawy całą niż pokruszoną gałązkę.
Cząber – własciwości lecznicze
- Cząber charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, który przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi. Oprócz tego jest również doskonałym źródłem żelaza, które może wspomóc leczenie anemii.
- Jest to doskonałe zioło do leczenia wszelkich wzdęć i niestrawności. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo, poprawia ukrwienie jelit i pobudza wydzielanie żółci.
- Dzięki błonnikowi pokarmowemu, cząber pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniżając stężenie tzw. złego cholesterolu LDL.
-Cząber dzięki swym właściwościom antyseptycznym, przeciwzapalnym, odkażającym układ oddechowy i antybakteryjnym świetnie sprawdza się w chorobach przeziębieniowych i kaszlu. Wystarczy regularnie stosować napar lub olejek cząbrowy.
Powiązane produkty
Kocanka piaskowa 25g
- pozytywnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy – wzmaga produkcję i wydzielanie żółci
- poprawia trawienie
- polecana przy problemach jelitowych
Czosnek niedźwiedzi 20g EKO
Czosnek niedźwiedzi – zdrowszy zamiennik czosnku
- posiada niemal wszystkie właściwości czosnku pospolitego
- zabija bakterie odpowiedzialne za procesy chorobotwórcze, nie zaburzając przy tym flory bakteryjnej organizmu
- na jego podstawie można także przygotować aromatyczną oliwę, a także pyszne pesto, które sprawdzi się jako dip do ryżu, makaronu, warzyw, mięsa lub pasta kanapkowa
Kozieradka 200g
- Obniża poziom cholesterolu.
- Ułatwia trawienie pokarmów i ich przyswajanie.
- Przyczynia się do obniżenia stężenia całkowitego cholesterolu.
Bazylia 20g
- Jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie.
- Z uwagi na charakterystyczny świeży smak i aromat, dodaje się ją do sałatek, zup i sosów, w szczególności pomidorowych.
- Wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega skurczom żołądka.
Kozieradka mielona 70g
- To właśnie ona odpowiada za aromat popularnej na całym świecie mieszanki curry.
- Świetnie nadaje się do przygotowywania orientalnych i indyjskich potraw z warzyw, a w szczególności tych strączkowych
- Zdobyła niesamowitą popularność w kosmetyce, dzięki swojemu wyjątkowemu działaniu na włosy.