Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Czarnuszka 100g EKO

    8,99 zł
    Brutto

    Czarnuszka – naturalny sposób na ukojenie nerwów  

    • może być stosowana jako naturalny sposób na odrobaczanie
    • posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne
    • polecana alergikom, używana przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa

    Ilość

    Czarnuszka – co to jest?

    Czarnuszka jest to ziarno pozyskiwane z rośliny występującej na terenie Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Ziarenka są niewielkie, czarne, a w środku oleiste. Ich aromat po przetarciu przypomina nieco oregano. Czarnuszka, znana również pod łacińskim imieniem (łac. Niella Sativa L.), jest to siewna roślina z rodziny jaskrowatych. Jej cechą szczególną są charakterystyczne, błękitne kwiaty, zdobiące często ogrodowe rabaty i wzbogacające bukiety. Czarnuszka posiada także inne zastosowania – jej nasiona stosowane są jako przyprawa i lecznicze ziele. Są ukryte w owocu, tzw. mieszku, a ze względu na swój wygląd i smak nazywane również bywają czarnym kminkiem.

    Główne zastosowania czarnuszki

    Czarnuszka i jej olej obniżają stres oksydacyjny. Działanie czarnuszki przynosi ulgę i ukojenie oraz działa wspomagająco dla dzieci przeciwko robakom. Opisane wcześniej pozytywne działanie jest możliwe dzięki bogatym właściwościom odżywczym i witaminowym ziaren czarnuszki. Czarnuszka i olej z czarnuszki skutecznie obniżają poziom kortyzolu i adrenaliny. Takie działania bardzo skutecznie wpływają na obniżenie szansy wystąpienia udaru lub zawału.

    Czarnuszka w kuchni

    Ziarna czarnuszki dodają wyrazistości daniom z delikatnym smakiem, a więc na przykład jagnięcinie czy drobiowi. Dodatkowo bardzo dobrze pasują do sałatek i marynat, ale także różnych rodzajów pieczywa czy twarogów. Ciekawostką jest także fakt, iż czarnuszka może występować jako zamiennik pieprzu w kuchni dla osób, które mają wrażliwy żołądek, gdyż ta roślina nie podrażnia jego błony śluzowej.

    Na co pomaga czarnuszka?

    Ziarna czarnuszki są bardzo przydatne w profilaktyce chorób. Warto więc stosować je systematycznie w kuchni, a nie tylko wtedy, gdy już jest taka potrzebna. Jej regularne przyjmowanie (w postaci przyprawy lub oleju) wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Czarnuszka i jej wartościowe składniki są cennym uzupełnieniem każdej diety. Ziarna czarnuszki pomogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak: nowotwory, cukrzyca, alergie. Przy regularnym stosowaniu będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami.

    Czarnuszka – stosowanie

    Czarnuszkę wykorzystuje się najczęściej jako przyprawę. Jej delikatny, słodko ziołowy zapach, nabiera intensywności pod wpływem temperatury na patelni lub w garnku. Nasiona są w smaku gorzkawe, ziemiste i oleiste.

    #Z0018
    6 Przedmioty

    Powiązane produkty