Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Czarnuszka 100g EKO

    8,99 zł
    Brutto

    Czarnuszka – naturalny sposób na ukojenie nerwów  

    - może być stosowana jako naturalny sposób na odrobaczanie

    - posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne

    - polecana alergikom, używana przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Czarnuszka – co to jest?

    Czarnuszka jest to ziarno pozyskiwane z rośliny występującej na terenie Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Ziarenka są niewielkie, czarne, a w środku oleiste. Ich aromat po przetarciu przypomina nieco oregano. Czarnuszka, znana również pod łacińskim imieniem (łac. Niella Sativa L.), jest to siewna roślina z rodziny jaskrowatych. Jej cechą szczególną są charakterystyczne, błękitne kwiaty, zdobiące często ogrodowe rabaty i wzbogacające bukiety. Czarnuszka posiada także inne zastosowania – jej nasiona stosowane są jako przyprawa i lecznicze ziele. Są ukryte w owocu, tzw. mieszku, a ze względu na swój wygląd i smak nazywane również bywają czarnym kminkiem.

    Główne zastosowania czarnuszki

    Czarnuszka i jej olej obniżają stres oksydacyjny. Działanie czarnuszki przynosi ulgę i ukojenie oraz działa wspomagająco dla dzieci przeciwko robakom. Opisane wcześniej pozytywne działanie jest możliwe dzięki bogatym właściwościom odżywczym i witaminowym ziaren czarnuszki. Czarnuszka i olej z czarnuszki skutecznie obniżają poziom kortyzolu i adrenaliny. Takie działania bardzo skutecznie wpływają na obniżenie szansy wystąpienia udaru lub zawału.

    Czarnuszka w kuchni

    Ziarna czarnuszki dodają wyrazistości daniom z delikatnym smakiem, a więc na przykład jagnięcinie czy drobiowi. Dodatkowo bardzo dobrze pasują do sałatek i marynat, ale także różnych rodzajów pieczywa czy twarogów. Ciekawostką jest także fakt, iż czarnuszka może występować jako zamiennik pieprzu w kuchni dla osób, które mają wrażliwy żołądek, gdyż ta roślina nie podrażnia jego błony śluzowej.

    Na co pomaga czarnuszka?

    Ziarna czarnuszki są bardzo przydatne w profilaktyce chorób. Warto więc stosować je systematycznie w kuchni, a nie tylko wtedy, gdy już jest taka potrzebna. Jej regularne przyjmowanie (w postaci przyprawy lub oleju) wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Czarnuszka i jej wartościowe składniki są cennym uzupełnieniem każdej diety. Ziarna czarnuszki pomogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak: nowotwory, cukrzyca, alergie. Przy regularnym stosowaniu będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami.

    Czarnuszka – stosowanie

    Czarnuszkę wykorzystuje się najczęściej jako przyprawę. Jej delikatny, słodko ziołowy zapach, nabiera intensywności pod wpływem temperatury na patelni lub w garnku. Nasiona są w smaku gorzkawe, ziemiste i oleiste.

    #Z0018
    5 Przedmioty

    Powiązane produkty