Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Liść laurowy 10g

    3,49 zł
    Brutto

    - Jedna z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni regionalnej.

    - Element wszelkiego rodzaju aromatycznych zup oraz sosów.

    - Wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie.

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Liść laurowy – co to jest?

    Popularny na całym świecie liść laurowy to surowiec zielarski pozyskiwany z rośliny o wdzięcznej nazwie wawrzyn szlachetny [łac. Laurus nobilis]. Ten wiecznie zielony krzew, mogący rosnąć przez ponad 100 lat, pochodzi z rejonu morza śródziemnomorskiego. Wielu osobom, gdy słyszą o liściu laurowym od razu na myśl przychodzą wieńce laurowe. Nic dziwnego, gdyż tradycja przyozdabiania głowy wieńcem laurowym ma swoje korzenie jeszcze w starożytnej Grecji. Wieniec laurowy symbolizował zwycięstwo oraz wybitne osiągnięcia w różnych dziedzinach życia. W starożytności powszechnie uważano, że laur chroni przed bóstwami odpowiedzialnymi za pioruny i grzmoty. Właśnie z tego względu cesarz Tyberiusz zawsze nosił wieniec laurowy podczas burzy.

    Liść laurowy w kuchni

    Dobrze wysuszony liść laurowy charakteryzuje się bardzo przyjemnym smakiem i korzenno-gorzkim zapachem. Bez wątpienia jest to jedna z najczęściej stosowanych w Polsce przypraw, wzbogacająca smak wielu naszych rodzimych specjałów. Jednym z głównych sposobów wykorzystywania całych liści laurowych, jest doprawianie nimi wszelkiego rodzaju zup, w szczególności rosołu, kapuśniaku i barszczu. Bez liścia laurowego, nie można sobie wyobrazić większości sosów, zwłaszcza tych przygotowywanych na bazie gulaszu. Nie można zapomnieć, że tradycyjny polski bigos również zawdzięcza swój smak tej aromatycznej przyprawie. Liść laurowy podkreśla smak niemal wszystkich dań mięsnych, świetnie współgra z rybami oraz urozmaica smak galaret i marynat. Warto wiedzieć, że zmielone liście stanowią jeden ze składników bardzo popularnej mieszanki przypraw – garam masali.

    Wskazówki

    Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku liści laurowych w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko stracą swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo mogą wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Liście laurowe w przeciwieństwie do większości przypraw, zaleca się usunąć z potrawy przed jej podaniem.

    Liść laurowy – właściwości lecznicze 

    - Liście laurowe istotnie zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca.

    - Wzmagają wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie. Dodatkowo redukują wzdęcia i niestrawność.

    - Wywar (np. dodany do kąpieli) czy napar wcierany w skórę łagodzi bóle kostne i stawowe.

    - Napary oraz olejki z liści laurowych są bardzo polecane przy walce z chorobami skóry, również głowy oraz wypadającymi włosami.

    - Liście laurowe wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

    #Z0060
    5 Przedmioty

    Powiązane produkty