Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Morwa biała owoc 250g

    13,49 zł
    Brutto
    • Obniża poziom cukru we krwi.
    • Jest świetnym uzupełnieniem błonnika w codziennej diecie.
    • Charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C niż podobna porcja pomarańczy.
    Ilość
     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Czym jest morwa biała?

    Morwa biała łac. Morus alba to drzewo liściaste z rodziny morwowatych (Moraceae), pochodzi z Chin. W Europie zaczęto ją uprawiać około XI wieku. W praktyce jest to jedyny gatunek morwy, który występuje w Polsce. Oprócz liści najbardziej pożądanym surowcem jest owoc morwy białej. Suszone owoce tej rośliny o jasnym zabarwieniu przypominają kształtem jeżyny lub maliny. W smaku są przeważnie słodkie, czasem zdarzają się delikatnie kwaśne. Owoce te wykorzystywane są szeroko w preparatach leczniczych, głównie z uwagi na właściwości obniżające poziom cukru we krwi.

    Owoc morwy białej – właściwości lecznicze

    Dobrze wysuszone owoce morwy białej są skarbnicą antocyjanów, znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Co więcej ze względu na stosunkowo wysoką zawartość resweratrolu mogą też obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać ryzyko chorób serca. Owoce morwy białej są świetnym sposobem na uzupełnienie błonnika w codziennej diecie. Jedna porcja owoców zawiera niemal 20% zalecanego dziennego spożycia. Rozpuszczalny błonnik zawarty w morwie pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejszać poziom tzw. złego cholesterolu, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Aktywne składniki morwy mają udowodnione właściwości hipoglikemizujące. Badania udowodniły, że spowalnia trawienie węglowodanów w jelicie cienkim oraz obniża dzięki temu ich poziom we krwi. Dzięki tej właściwości morwa biała jest stosowana w leczeniu nieprawidłowości związanych z kontrolą poziomu cukru we krwi. Grupą, która szczególnie powinna zainteresować się stosowaniem morwy białej są osoby obciążone ryzykiem wystąpienia cukrzycy oraz te, u których cukrzyca typu 2 została już zdiagnozowana.

    Stosowanie

    Jako przekąska lub dodatek do musli, sałatek. 

    Przeciwwskazania

    Suszone owoce morwy nie są zalecane dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Przeciwwskazaniem jest również uczulenie na którykolwiek składnik owoców.

    #Z0054
    18 Przedmioty

    Powiązane produkty