Piękna skóra dzięki olejom naturalnym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Każda kobieta chce wyglądać pięknie. W tym celu stosuje codzienny makijaż. Jednak każdej kobiecie karzy się piękny, naturalny wygląd. A naturalny oznacza bez makijażu. Można poprawić swój naturalny wygląd skóry sięgając po naturalne kosmetyki. Można kupić się w sklepach z naturalnymi kosmetykami bądź można zrobić je samemu. Pionierami wśród naturalnych kosmetyków, które dają bardzo duże efekty są oleje kosmetyczne. Na rynku kosmetycznym można znaleźć szeroką gamę różnorodnych olei do twarzy, włosów, paznokci o różnym składzie i zastosowaniu. Dlatego każda cera może znaleźć jakiś bardzo efektywny olej dla siebie.

Oleje stosowane do pielęgnacji ciała

Olej arganowy pozyskiwany jest z nasion drzew arganowych. Nazywany jest także złotem Maroka, ponieważ właśnie tam rosną drzewa arganowe. Jest bardzo bogaty w witaminę E, która świetnie radzi sobie z przeciwdziałaniem zmarszczek. Dzięki regularnemu stosowaniu tego oleju skóra stanie się bardziej elastyczna, ujędrniona, wygładzona. Posiada działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne i ochronne. Polecany dla skór trądzikowych, suchych, dojrzałych i alergicznych.

Olej z awokado jest dosyć gęstym olejem o kolorze zielonkawym. Posiada witaminy A, B, E, H, K, rutynę, skwalan. Działa mocno nawilżająco, natłuszczająco i kojąco. Polecany jest do skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej, ze skłonnościami do występowania dermatoz.

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion czarnuszki siewnej. Działa mocno leczniczo. Wspomaga leczenie łupieżu, stanów zapalnych skóry, trądzik, alergie, stany grzybicze skóry.
Olej z pestek dyni bogaty jest w kwasy omega – 6 i wiele witamin takich jak witamina A, E, D, B. Działa oczyszczająco, natłuszczająco, wygładzająco i rozjaśniająco. Polecany jest do skóry dojrzałej, łuszczącej się, z rozstępami, dermatozami.

olej na stole z kwiatami

free stock https://www.pexels.com

Olejek jojoba ma konsystencję wosku płynnego. Tłoczony jest z nasion drzewa jojoba, które można znaleźć w Ameryce Północnej i Południowej. Składem zbliżony jest do ludzkiego sebum, dzięki czemu skóra bardzo dobrze toleruje ten olejek. Posiada właściwości łagodzące, ochronne, kojące skórę. Wykorzystywany jest także do pielęgnacji włosów, paznokci a także do przedłużania trwałości perfum. Polecany jest do skóry mieszanej, suchej, dojrzałej, tłustej, trądzikowej i ze skłonnościami do dermatoz.

Bardzo popularny ostatnio olej kokosowy, który posiada bardzo cenione wśród świata kosmetologii właściwości. Może być tłoczony z kopry czyli suchych orzechów palmy kokosowej lub ze świeżego miąższu kokosu. Można znaleźć formę rafinowaną lub nierafinowaną. Ta druga jest bardziej polecana do celów kosmetycznych, natomiast forma rafinowana dobrze nadaje się do gotowania w kuchni. Naniesiony bezpośrednio na skórę działa mocno nawilżająco, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Polecany jest do skóry dojrzałej, łuszczącej się a także do włosów.

Olej z konopi siewnych stosowany jest coraz częściej w kosmetyce naturalnej. Posiada dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szybko się wchłania w skórę. Posiada działanie kojące, przeciwzapalne. Polecana jest do cery mieszanej, dojrzałej, trądzikowej.

Olej ze słodkich migdałów jest jednym z podstawowych olejów stosowanych w kosmetyce. wykorzystywany jest do masażu w celach relaksacyjnych. Posiada działanie odżywcze, przeciwzapalne, nawilżające. Polecany jest do każdego rodzaju skóry nawet dla dzieci.

mały olejek w butelce ze słonecznikiem

free stock https://www.pexels.com

Olej z pestek moreli wytłaczany jest ze zmielonych pestek moreli. Posiada piękny zapach i kolor. Posiada działanie zmiękczające, odżywcze, ściągające pory, przeciwzapalne, łagodzące. Polecany jest do skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej.

Do produkcji oleju z ogórecznika lekarskiego wykorzystuje się rosnące przy drogach chwasty ogórecznika lekarskiego. Posiada właściwości kojące, łagodzące, wygładzające, lekko ściągające, regenerujące, zwalczające swędzenie. Świetnie sprawdza się przy cerze dojrzałej, suchej, łuszczącej się, wrażliwej, popękanej.

Oliwa z oliwek jest łatwo dostępnym ze wszystkich olei. Najlepszą formę tego oleju jest forma nierafinowana. Posiada działanie nawilżające i natłuszczające. Powoli się wchłania w skórę. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, przeciwzmarszczkowo, zmiękczająco, odżywiająco.

Olej z orzechów laskowych pochodzi z Europy. Działa na skórę ściągająco, tonizująco. Posiada w swoim składzie witaminę A i E, dlatego świetnie sprawdza się w terapii przeciwzmarszczkowej.

Olej palmowy produkowany jest z olejowca gwinejskiego, który możemy naturalnie znaleźć w Afryce Zachodniej. Pozyskuje się go z łupin pestek i ma wówczas kolor czerwony lub z miąższu ziarek olejowca gwinejskiego i ma wówczas kolor biały. Czerwony posiada dużą ilość beta-karotenu i wykorzystywany jest do produkcji balsamów i maści o bogatym składzie. Natomiast biały wykorzystywany jest do produkcji mydeł, czekolad. Ma silne działanie pielęgnacyjne, uelastycznia skórę, działa jak filtr przeciwko promieniom słonecznych. Działa jak antyoksydant, ponieważ posiada wysoką jakość witaminy A i E oraz liczne karotenoidy.

Olej z nasion dzikiej róży świetnie nadaje się w pielęgnacji delikatnej i cieniutkiej skóry pod oczami. Silnie regeneruje skórę, wygładza zmarszczki i blizny, obkurcza naczynia krwionośne, chroni i rewitalizuje. Idealny do cery pokrytej bliznami i przebarwieniami.

Warto jest szukać kosmetyków pochodzenia naturalnego ponieważ przy odpowiednim przygotowaniu skóry będą one silnie działały i dawały zamierzone efekty widoczne po regularnym stosowaniu.

Share.

Leave A Reply

Copyright © 2017.