Cynamon cejloński, czy inaczej cynamon prawdziwy to najcenniejsza spośród odmian cynamonu. Przyprawa ta pozyskiwana jest z kory cynamonowca cejlońskiego – wiecznie zielonego drzewa.
Właściwości lecznicze cynamonu cejlońskiego
- Dzięki zawartości odpowiednich składników cynamon cejloński przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie – polecany jest więc osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów.
- Olejek cynamonowy zawarty w korze cynamonowca ułatwia trawienie oraz jest bardzo dobrym remedium na niestrawność, biegunkę czy inne problemy żołądkowe.
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i właśnie z tego powodu polecany jest jako wyjątkowo wartościowy dodatek do diety cukrzyków.
- Regularnie stosowany obniża poziom tzw. złego cholesterolu przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Co doprawiać cynamonem cejlońskim?
- wszelkie słodkie wypieki
- kawy zbożowe/kakao
- pieczone warzywa – marchew, słodkie ziemniaki, dynie
- owsianki
- naleśniki
- pieczone jabłka