

Guarana łac. Paullinia cupana – jest rośliną pochodzącą z rejonów Brazylii. Najczęściej można ją spotkać w postaci wiecznie zielonego płożącego się krzewu ale występują też okazy, które pną się na wysokość 10 metrów. Jej liście osiągają nawet 40 cm długości, a najbardziej pożądanym surowcem zielarskim są nasiona. Nasiona guarany charakteryzują się najwyższą zawartością kofeiny spośród wszystkich roślin na świecie, co czyni ją jednym z najsilniejszych stymulantów. Dla porównania zawartość kofeiny w guaranie jest nawet 4 razy wyższa niż w ziarnach kawowca.
Nasiona guarany cechują się zawartością trzech ważnych substancji, które wpływają stymulująco na układ nerwowy – są to kofeina i dwa związki pokrewne: teobromina oraz teofilina. Warto pamiętać, że guarana charakteryzuje się najwyższą zawartością kofeiny spośród wszystkich roślin na świecie. To właśnie ona ma najsilniejsze działanie – pobudza w stanach zmęczenia, znużenia, wyczerpania fizycznego i psychicznego, a także korzystnie wpływa na sprawność myślenia i koncentrację. Oprócz tego zwiększa wydzielanie adrenaliny, dopaminy i serotoniny [hormonu szczęścia]. Guarana polecana jest w okresie wytężonej pracy umysłowej i zwiększonej aktywności fizycznej.
Wskazuje się, że ze względu na wysoką zawartość kofeiny guarana może być pomocna dla osób chcących zrzucić na wadze. Według literatury guarana ma pozytywny wpływ na przyspieszenie pracy metabolizmu, tłumienie apetytu, a nawet powoduje zwiększoną aktywność fizyczną. Niektóre z badań potwierdzają, że kofeina zawarta w guaranie powoduje termogeniczne efekty, które objawiają się spalaniem kalorii oraz tkanki tłuszczowej. Ponadto zauważono, że produkty zawierające guaranę skutecznie wspomagają redukcję cellulitu oraz mają wpływ na jędrne ciało oraz nawilżoną skórę.
Guarana w proszku może służyć jako dodatek do potraw, możemy pić mieloną guaranę z wodą lub dodać go od herbaty lub innego napoju, pamiętajmy jednak o tym że proszek nie będzie się dobrze rozpuszczał w wodzie i będzie dużo osadu, który też należy wypić. Guaranę można też spożywać w postaci naparu.
100% mielone nasiona guarany. Najwyższa jakość surowca. Kraj pochodzenia: Brazylia.