Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Kurkuma mielona 60g

    3,99 zł
    Brutto

    - Bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej.

    - Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina.

    - Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.


    Kurkuma w tabletkach

    Kurkuma i pieprz w tabletkach

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Czym jest kurkuma?

    Kurkuma [łac. Curcuma longa] określana również jako ostryż długi, ostryż indyjski czy szafran indyjski to roślina należąca do rodziny imbirowatych. W stanie naturalnym występuje w Indiach, ale aktualnie jest uprawiana również w wielu innych krajach o klimacie tropikalnym. Surowcem zielarskim i przyprawowym jest kłącze kurkumy. Najpopularniejszą formą występującą na rynku jest kurkuma mielona, głównie z uwagi na wygodę jej użytkowania. Można ją również spotkać w postaci całych lub krojonych korzeni. Kurkuma oprócz jej szerokiego zastosowania kulinarnego, zdobyła popularność także w innych dziedzinach życia. Z uwagi na swoje właściwości koloryzujące, od wieków jest używana jako barwnik. Ciekawostką jest, że dzisiaj w składzie niektórych produktów możemy ją spotkać pod oznaczeniem E100, co oznacza, że kurkuma jest wykorzystana jako naturalny barwnik dla tego produktu.

    Kurkuma – zastosowania kulinarne

    Kurkuma ma bogaty, słodko-ostry smak, niektórym przypominający imbir. Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina. Kurkuma jest bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Już szczypta tej przyprawy, wystarczy by wzbogacić smak i nadać pięknego, złocistego koloru każdej potrawie. Ta egzotyczna przyprawa idealnie uzupełnia smak potraw mięsnych, zup czy dań warzywnych. Jest również nieodłącznym składnikiem popularnego curry.

    W kuchni indyjskiej kurkuma niemal zawsze łączona jest z ryżem i warzywami. Również dania z dużą ilością soczewicy warto doprawić szczyptą kurkumy. Popularnym sposobem wykorzystania kurkumy jest wymieszanie jej z roztopionym masłem i polanie tak przygotowaną miksturą na przykład warzyw.

    Wskazówki

    Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku kurkumy w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Już bardzo mała szczypta tej przyprawy wystarczy, aby potrawa nabrała pięknej barwy i charakterystycznego smaku.

    Kurkuma – inne właściwości

    - Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.

    - Kurkuma charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

    - Warto o niej pamiętać przy wszelkiego rodzaju dokuczliwych bólach.

    - Ta wszechstronna przyprawa, ma również właściwości regulujące poziom cukru we krwi oraz sprzyjające usuwaniu tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów.

    - Jest znana ze swojego zbawiennego wpływu na pracę wątroby.

    #Z0061
    5 Przedmioty

    Powiązane produkty