Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Kurkuma mielona 60g

    3,99 zł
    Brutto
    • Bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej.
    • Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina.
    • Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.
    Ilość

    Czym jest kurkuma?

    Kurkuma [łac. Curcuma longa] określana również jako ostryż długi, ostryż indyjski czy szafran indyjski to roślina należąca do rodziny imbirowatych. W stanie naturalnym występuje w Indiach, ale aktualnie jest uprawiana również w wielu innych krajach o klimacie tropikalnym. Surowcem zielarskim i przyprawowym jest kłącze kurkumy. Najpopularniejszą formą występującą na rynku jest kurkuma mielona, głównie z uwagi na wygodę jej użytkowania. Można ją również spotkać w postaci całych lub krojonych korzeni. Kurkuma oprócz jej szerokiego zastosowania kulinarnego, zdobyła popularność także w innych dziedzinach życia. Z uwagi na swoje właściwości koloryzujące, od wieków jest używana jako barwnik. Ciekawostką jest, że dzisiaj w składzie niektórych produktów możemy ją spotkać pod oznaczeniem E100, co oznacza, że kurkuma jest wykorzystana jako naturalny barwnik dla tego produktu.

    Kurkuma – zastosowania kulinarne

    Kurkuma ma bogaty, słodko-ostry smak, niektórym przypominający imbir. Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina. Kurkuma jest bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Już szczypta tej przyprawy, wystarczy by wzbogacić smak i nadać pięknego, złocistego koloru każdej potrawie. Ta egzotyczna przyprawa idealnie uzupełnia smak potraw mięsnych, zup czy dań warzywnych. Jest również nieodłącznym składnikiem popularnego curry.

    W kuchni indyjskiej kurkuma niemal zawsze łączona jest z ryżem i warzywami. Również dania z dużą ilością soczewicy warto doprawić szczyptą kurkumy. Popularnym sposobem wykorzystania kurkumy jest wymieszanie jej z roztopionym masłem i polanie tak przygotowaną miksturą na przykład warzyw.

    Wskazówki

    Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku kurkumy w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Już bardzo mała szczypta tej przyprawy wystarczy, aby potrawa nabrała pięknej barwy i charakterystycznego smaku.

    Kurkuma – inne właściwości

    • Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.
    • Kurkuma charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym.
    • Warto o niej pamiętać przy wszelkiego rodzaju dokuczliwych bólach.
    • Ta wszechstronna przyprawa, ma również właściwości regulujące poziom cukru we krwi oraz sprzyjające usuwaniu tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów.
    • Jest znana ze swojego zbawiennego wpływu na pracę wątroby.

    #Z0061
    10 Przedmioty

    Powiązane produkty