Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Liść laurowy 10g

3,49 zł
Brutto
  • Jedna z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni regionalnej.
  • Element wszelkiego rodzaju aromatycznych zup oraz sosów.
  • Wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie.

Ilość

  • Chcę darmową dostawę Chcę darmową dostawę
    Żaden problem, złóż zamówienie na kwotę powyżej 200 zł, a Twoją przesyłkę dostarczymy za darmo!
  • Dostawa już od 8,59 zł! Dostawa już od 8,59 zł!
    Paczka w RUCHu - 8,59 zł, zobacz pozostałe opcje dostawy...
  • Szybka przesyłka Szybka przesyłka
    Czas dostarczenia od 1 do 3 dni roboczych. 90% zamówień wysyłamy w 24h!
  • Płacę bezpiecznie Płacę bezpiecznie
    Dostępne formy płatności:
    • Płatność kartą
    • BLIK
    • Przelew tradycyjny
    • Płatności elektroniczne
    • Płatność za pobraniem

Komentarze

Napisz swoją opinię

Liść laurowy 10g

  • Jedna z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni regionalnej.
  • Element wszelkiego rodzaju aromatycznych zup oraz sosów.
  • Wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie.

Napisz swoją opinię

Opis

Liść laurowy – co to jest?

Popularny na całym świecie liść laurowy to surowiec zielarski pozyskiwany z rośliny o wdzięcznej nazwie wawrzyn szlachetny [łac. Laurus nobilis]. Ten wiecznie zielony krzew, mogący rosnąć przez ponad 100 lat, pochodzi z rejonu morza śródziemnomorskiego. Wielu osobom, gdy słyszą o liściu laurowym od razu na myśl przychodzą wieńce laurowe. Nic dziwnego, gdyż tradycja przyozdabiania głowy wieńcem laurowym ma swoje korzenie jeszcze w starożytnej Grecji. Wieniec laurowy symbolizował zwycięstwo oraz wybitne osiągnięcia w różnych dziedzinach życia. W starożytności powszechnie uważano, że laur chroni przed bóstwami odpowiedzialnymi za pioruny i grzmoty. Właśnie z tego względu cesarz Tyberiusz zawsze nosił wieniec laurowy podczas burzy.

Liść laurowy w kuchni

Dobrze wysuszony liść laurowy charakteryzuje się bardzo przyjemnym smakiem i korzenno-gorzkim zapachem. Bez wątpienia jest to jedna z najczęściej stosowanych w Polsce przypraw, wzbogacająca smak wielu naszych rodzimych specjałów. Jednym z głównych sposobów wykorzystywania całych liści laurowych, jest doprawianie nimi wszelkiego rodzaju zup, w szczególności rosołu, kapuśniaku i barszczu. Bez liścia laurowego, nie można sobie wyobrazić większości sosów, zwłaszcza tych przygotowywanych na bazie gulaszu. Nie można zapomnieć, że tradycyjny polski bigos również zawdzięcza swój smak tej aromatycznej przyprawie. Liść laurowy podkreśla smak niemal wszystkich dań mięsnych, świetnie współgra z rybami oraz urozmaica smak galaret i marynat. Warto wiedzieć, że zmielone liście stanowią jeden ze składników bardzo popularnej mieszanki przypraw – garam masali.

Wskazówki

Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku liści laurowych w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko stracą swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo mogą wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Liście laurowe w przeciwieństwie do większości przypraw, zaleca się usunąć z potrawy przed jej podaniem.

Liść laurowy – właściwości lecznicze 

Liście laurowe istotnie zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Wzmagają wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie. Dodatkowo redukują wzdęcia i niestrawność.

Wywar (np. dodany do kąpieli) czy napar wcierany w skórę łagodzi bóle kostne i stawowe.

Napary oraz olejki z liści laurowych są bardzo polecane przy walce z chorobami skóry, również głowy oraz wypadającymi włosami.

Liście laurowe wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Kraj pochodzenia: Turcja.

100% całe, suszone liście laurowe. Najwyższa jakość surowca.

#Z0060
10 Przedmioty
Ziółko