Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Majeranek 20g

    4,49 zł
    Brutto

    - Wzbogaca smak dań ciężkostrawnych takich jak tłuste mięsa, potrawy z warzyw strączkowych czy zawiesiste zupy.

    - Świetnie współgra z tymiankiem.

    - Na katar nie ma nic lepszego, niż domowa maść majerankowa.

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Majeranek – co to jest?

    Majeranek [łac. Origanum majorana] to roślina pochodząca z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. Obecnie w stanie naturalnym występuje tylko na Cyprze i w Turcji. Jednak dzięki swym właściwościom i aromatowi zdobył popularność na całym świecie i dziś jego uprawy można spotkać w wielu krajach świata. Surowcem zielarskim jest całe ziele majeranku zebrane w okresie kwitnienia. Majeranek ma bardzo długą historię zastosowań. W Rzymie był używany jako Afrodyzjak, w Europie był tradycyjnym symbolem miłości, a w niektórych krajach był używany do warzenia piwa, dopóki nie zastąpił go chmiel. Dziś olejek z majeranku jest chętnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, natomiast ziele jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. 

    Majeranek w kuchni

    Z uwagi na bliskie pokrewieństwo, majeranek jest bardzo często mylony z oregano. Warto jednak wiedzieć, że zdecydowanie różnią się one od siebie i smakiem i zapachem. W kuchni stosuje się zarówno suszone jak i świeże ziele majeranku, jednak trzeba uważać – suszony majeranek ma mocniejszy aromat i należy go dodawać zdecydowanie mniej. Majeranek jest idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z fasoli, grochu, duszonej i pieczonej baraniny oraz wieprzowiny. Nadaje delikatności różnorakim sosom, a szczególnie dobrze współgra z pomidorami. Z tego powodu jest bardzo chętnie używany w kuchni włoskiej. Ta niezwykle aromatyczna przyprawa wzbogaci również smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, sałatek czy młodych pieczonych ziemniaków. Z uwagi na szerokie zastosowanie przy wyrobie kiełbas w Niemczech, majeranek zyskał miano “kiełbasianego zioła”. Nasi zachodni sąsiedzi, uwielbiają używać go razem z tymiankiem.

    Wskazówki

    Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku majeranku w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!

    Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu majeranku, najlepiej dodawać go do potraw pod sam koniec gotowania.

    Majeranek – inne właściwości

    Poleca się go przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. Majeranek ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy z uwagi na właściwości antyseptyczne, żółciopędne oraz pobudzające wydzielanie soków trawiennych.  Warto o nim pamiętać przy przeziębieniu – napar z majeranku skutecznie rozgrzewa organizm, działa przeciwzapalnie oraz przeciwkaszlowo. Według literatury pomaga również przy uciążliwych bólach głowy. Nie ma nic lepszego, niż domowa maść majerankowa na katar. Cienką warstwę specyfiku nakłada się na skórę w okolicy nosa, uważając by nie dostała się do dziurek Pod wpływem ciepła uwalniają się lecznicze olejki eteryczne, które ułatwiają oddychanie. Majeranek, z uwagi na swoje delikatne działanie może być stosowany na ciążowe mdłości. By odczuć efekty wystarczy 2-3 razy dziennie, wypić napar z majeranku.

    #Z0056
    4 Przedmioty

    Powiązane produkty