Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Natka pietruszki 15g

    3,69 zł
    Brutto

    - Dzięki temu, że smak pietruszki jest cierpki i aromatyczny, z delikatnym posmakiem goryczki, to przyprawa ta pasuje do niemal każdego dania.

    - Poza nadawaniem potrawom bogatego aromatu, ożywia je swoim bardzo intensywnym zielonym kolorem.

    - Jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Łyżka stołowa zielonych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Czym jest pietruszka?

    Pietruszka [łac. Petroselinum] to gatunek rośliny, który przywędrował do nas z regionu Morza Śródziemnego. Ta niepozorna roślina skrywa w swym korzeniu i liściach prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Pietruszka dziko porasta Bałkany, półwysep Apeniński, Wyspy Kanaryjskie czy północno-zachodnią Afrykę. Nazwa Petroselinum ma swoją genezę w greckim słowie petro, które oznacza po prostu kamień. Wynika to z faktu, że kiedyś pietruszka powszechnie porastała skaliste zbocza greckich wysp. Oprócz tego, że nać i korzeń są chętnie wykorzystywane w dzisiejszej kuchni, surowiec ten zyskał również uznanie ze względu na swoje właściwości lecznicze.

    Natka pietruszki w kuchni

    Dzięki temu, że smak pietruszki jest cierpki i aromatyczny, z delikatnym posmakiem goryczki, to przyprawa ta pasuje do niemal każdego dania. Suszona lub świeża pietruszka jest obowiązkowym dodatkiem każdego rosołu. Wspaniale współgra również z rybą, grzybami smażonymi na maśle i czosnkiem. Trzeba też, pamiętać, że pietruszka poza nadawaniem potrawom bogatego aromatu, ożywia je swoim bardzo intensywnym zielonym kolorem. Mimo, że nie dla każdego jest to oczywiste, to pietruszka jest chętnie używaną przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej. Okazała się, ważnym składnikiem tak kultowych dań czy potraw, jak salsa verde, pesto czy sos aioli.

    Podstawowe zasady dotyczące natki pietruszki

    Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku natki pietruszki w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę! Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu suszonej natki pietruszki, najlepiej dodawać ją do potraw pod sam koniec gotowania.

    Pietruszka – właściwości lecznicze

    Poprawia trawienie, przynosi ulgę przy gwałtownej fermentacji w układzie pokarmowym i ma właściwości odtruwające organizm. Natka pietruszki jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Łyżka stołowa zielonych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Wykazuje właściwości antyseptyczne oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. Wywar z pietruszki zdobył popularność w medycynie naturalnej, dzięki swojemu wpływowi na pęcherz, prostatę i nerki.

    #Z0053
    3 Przedmioty

    Powiązane produkty