Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Papryka słodka mielona 50g

    9,99 zł
    Brutto

    - Jedna z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie.

    - Oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru.

    - Jest skarbnicą witamin C i A, już jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A.

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Papryka słodka – charakterystyka

    Nikogo chyba nie zdziwi wiadomość, że uprawy papryki należą do jednych z najpopularniejszych na świecie. Nie dość, że jest bardzo szeroko wykorzystywana jako świeże warzywo, to otrzymuje się z niej jedną z bardziej wszechstronnych przypraw jakim jest suszona papryka mielona. Uprawia się wiele rodzajów papryki i w zależności od konkretnej odmiany oraz sposobu przetworzenia otrzymuje się cały wachlarz przypraw. Do głównych producentów tej aromatycznej przyprawy należą: Ameryka Południowa, północna Afryka, Indonezja, Węgry oraz Hiszpania. Paprykę pochodzącą z upraw węgierskich uznaje się za silniejszą i ciekawszą w smaku niż paprykę hiszpańską, która jest zdecydowanie łagodniejsza.

    Papryka słodka – zastosowania kulinarne

    Mielona papryka ma aromatyczny zapach, a smak – w zależności od odmiany oraz sposobu przetworzenia – ostry i palący, lub łagodny i słodki. W tym przypadku mamy do czynienia z tą drugą wersją. Ciekawostką jest, fakt że ostrość papryki można również kontrolować poprzez ograniczanie lub zwiększanie ilości nasion jakie dostaną się do produktu końcowego. Jak się pewnie domyślacie, czym więcej nasion tym bardziej pikantna będzie zmielona i wysuszona papryka. Ten aromatyczny czerwony proszek, oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru. Jest to przyprawa, która idealnie dopełnia smak wszelkich dań rybnych, mięsnych, sosów oraz zup. Jest podstawą tak kultowych potraw jak leczo czy paprykarz.

    Papryka słodka – inne właściwości

    - Jest skarbnicą witamin C i A, już jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, działa wspomagająco na procesy trawienne.

    - Barwniki zawarte w czerwonej papryce takie jak beta-karoten czy beta-kryptoksantyna, mają bardzo pozytywny wpływ na wzrok. Między innymi chronią tkankę oka przed szkodliwym promieniowaniem UV.

    - Naukowcy potwierdzili, że antyoksydanty zawarte w papryce przyczyniają się do zmniejszania poziomu tzw. złego cholesterolu, który jest bardzo niekorzystny dla pracy serca.

    #Z0069
    5 Przedmioty

    Powiązane produkty