Bestsellery
Homocyne B-complex 576,6 mg...
Pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny
- Zawiera najlepiej przyswajalne, bioaktywne formy witamin
- Aktywna postać kwasu foliowego przebadana klinicznie (6S)-5-Methyltetrahydrofolic (5-MTHF)
- Kapsułka jest w 100% roślinna
- Skład odpowiedni dla wegan
- Produkt nie zawiera sztucznych dodatków i wypełniaczy
Renostav 120 kapsułek...
Naturalny kolagen morski 100% z ryb
- Pomaga zmniejszyć uczucie dyskomfortu i sztywności stawów
- Kolagen wpływa na odbudowę naturalnych włókien kolagenowych i regenerację tkanek stawowych
- Wykazuje właściwości przeciwreumatyczne
- Stymuluje metabolizm komórek chrzęstnych i kostnych
- Wspomaga leczenie przy zmianach zwyrodnieniowych stawów i wspiera ich właściwe utrzymanie
- Produkt bez sztucznych dodatków i wypełniaczy
NOMICU L-100 (Kurkumina...
NOMICU® L-100 to wysoce biodostępna, dyspergowalna w wodzie formulacja kurkuminoidów oparta o nano ekstrakt z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa L.)
SwissMedicus - Szwajcarska...
Końska maść z konopiami chłodząca 500 ml jest szczególnym produktem opracowanym przez szwajcarskie laboratorium. Receptura preparatu powstała dzięki połączeniu tradycji medycyny naturalnej oraz nowoczesnych technik farmacji.
Papryka słodka mielona 50g
- Jedna z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie.
- Oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru.
- Jest skarbnicą witamin C i A, już jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A.
Bezpieczne płatności
Darmowa dostawa od 200 zł*
31 dni na zwrot
Papryka słodka – charakterystyka
Nikogo chyba nie zdziwi wiadomość, że uprawy papryki należą do jednych z najpopularniejszych na świecie. Nie dość, że jest bardzo szeroko wykorzystywana jako świeże warzywo, to otrzymuje się z niej jedną z bardziej wszechstronnych przypraw jakim jest suszona papryka mielona. Uprawia się wiele rodzajów papryki i w zależności od konkretnej odmiany oraz sposobu przetworzenia otrzymuje się cały wachlarz przypraw. Do głównych producentów tej aromatycznej przyprawy należą: Ameryka Południowa, północna Afryka, Indonezja, Węgry oraz Hiszpania. Paprykę pochodzącą z upraw węgierskich uznaje się za silniejszą i ciekawszą w smaku niż paprykę hiszpańską, która jest zdecydowanie łagodniejsza.
Papryka słodka – zastosowania kulinarne
Mielona papryka ma aromatyczny zapach, a smak – w zależności od odmiany oraz sposobu przetworzenia – ostry i palący, lub łagodny i słodki. W tym przypadku mamy do czynienia z tą drugą wersją. Ciekawostką jest, fakt że ostrość papryki można również kontrolować poprzez ograniczanie lub zwiększanie ilości nasion jakie dostaną się do produktu końcowego. Jak się pewnie domyślacie, czym więcej nasion tym bardziej pikantna będzie zmielona i wysuszona papryka. Ten aromatyczny czerwony proszek, oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru. Jest to przyprawa, która idealnie dopełnia smak wszelkich dań rybnych, mięsnych, sosów oraz zup. Jest podstawą tak kultowych potraw jak leczo czy paprykarz.
Papryka słodka – inne właściwości
- Jest skarbnicą witamin C i A, już jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, działa wspomagająco na procesy trawienne.
- Barwniki zawarte w czerwonej papryce takie jak beta-karoten czy beta-kryptoksantyna, mają bardzo pozytywny wpływ na wzrok. Między innymi chronią tkankę oka przed szkodliwym promieniowaniem UV.
- Naukowcy potwierdzili, że antyoksydanty zawarte w papryce przyczyniają się do zmniejszania poziomu tzw. złego cholesterolu, który jest bardzo niekorzystny dla pracy serca.
Powiązane produkty
Liść laurowy 10g
- Jedna z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni regionalnej.
- Element wszelkiego rodzaju aromatycznych zup oraz sosów.
- Wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie.
Lubczyk 20g
- Znacie przyprawę “Maggi”? To właśnie lubczykowi zawdzięcza swój niepowtarzalny smak!
- Ma bardzo ciekawy i dość intensywny smak, początkowo słodkawy, następnie odrobinę ostrzejszy, a na końcu przyjemnie gorzkawy.
- W medycynie naturalnej zdobył uznanie jako naturalny afrodyzjak.
Majeranek 20g
- Wzbogaca smak dań ciężkostrawnych takich jak tłuste mięsa, potrawy z warzyw strączkowych czy zawiesiste zupy.
- Świetnie współgra z tymiankiem.
- Na katar nie ma nic lepszego, niż domowa maść majerankowa.
Pieprz czarny mielony 50g
- Nazywany “królem przypraw”, ponieważ jest to obok soli najszerzej stosowana przyprawa na świecie.
- Najbardziej uniwersalna przyprawa, wzbogacająca smak niemal każdej potrawy.
- Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Rozmaryn 30g
- Charakteryzuje się aromatycznym, sosnowym zapachem oraz korzennym, palącym, nieco gorzkim smakiem.
- W kuchni śródziemnomorskiej rozmaryn jest nieodłącznym składnikiem każdej rybnej potrawy.
- Łagodzi dokuczliwe bóle żołądka, a dzięki obecności goryczki pobudza czynność wydzielniczą żołądka i poprawia trawienie.