Bestsellery
Homocyne B-complex 576,6 mg...
Pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny
- Zawiera najlepiej przyswajalne, bioaktywne formy witamin
- Aktywna postać kwasu foliowego przebadana klinicznie (6S)-5-Methyltetrahydrofolic (5-MTHF)
- Kapsułka jest w 100% roślinna
- Skład odpowiedni dla wegan
- Produkt nie zawiera sztucznych dodatków i wypełniaczy
Renostav 120 kapsułek...
Naturalny kolagen morski 100% z ryb
- Pomaga zmniejszyć uczucie dyskomfortu i sztywności stawów
- Kolagen wpływa na odbudowę naturalnych włókien kolagenowych i regenerację tkanek stawowych
- Wykazuje właściwości przeciwreumatyczne
- Stymuluje metabolizm komórek chrzęstnych i kostnych
- Wspomaga leczenie przy zmianach zwyrodnieniowych stawów i wspiera ich właściwe utrzymanie
- Produkt bez sztucznych dodatków i wypełniaczy
Magnez B6 150 tabletek...
Wysoko przyswajalna organiczna forma cytrynianu magnezu
Produkt polecany na:
- Stres i rozdrażnienie
- Skurcze mięśni
- Wzmożone zmęczenie i znużenie
Berberyna HCL 400mg 60...
Naturalny alkaloid - chlorowodorek berberyny 400 mg. Obniża poziom glukozy (cukrzyca typu II) i cholesterolu we krwi, wspiera procesy odchudzania.
- Reguluje gospodarkę cukrową
- Obniża stężenie cholesterolu
- Obniża poziom lipidów
- Usprawnia procesy metaboliczne
- Wpływa korzystnie na redukcję tkanki tłuszczowej
- Produkt wolny od sztucznych dodatków i wypełniaczy
- Szklane opakowanie

Rozmaryn 30g
- Charakteryzuje się aromatycznym, sosnowym zapachem oraz korzennym, palącym, nieco gorzkim smakiem.
- W kuchni śródziemnomorskiej rozmaryn jest nieodłącznym składnikiem każdej rybnej potrawy.
- Łagodzi dokuczliwe bóle żołądka, a dzięki obecności goryczki pobudza czynność wydzielniczą żołądka i poprawia trawienie.

Bezpieczne płatności

Darmowa dostawa od 200 zł*

31 dni na zwrot
Czym jest rozmaryn?
Rozmaryn [łac. Rosmarinus officinalis], a właściwie rozmaryn lekarski to ciepłolubna, dziko rosnąca i wiecznie zielona roślina, która występuje w stanie naturalnym głównie w obszarze Morza Śródziemnego. Według niektórych legend starożytni Rzymianie określali go mianem kwiatu morza [łac. rosa – róża i marinus – morski], gdyż wyczuwalny na morzu piękny aromat rozmarynu zwiastował ląd. Obecnie z uwagi na jego właściwości lecznicze oraz zastosowania kulinarne uprawia się go w wielu zakątkach świata. Ciekawostką jest, że rozmaryn był uznawany przez mieszkańców obszarów śródziemnomorskich za symbol miłości i wierności. Często panny młode, miały przyozdobione głowy wiankami rozmarynu, a goście weselni otrzymywali gałązkę tej rośliny na znak miłości i lojalności.
Rozmaryn w kuchni
Rozmaryn charakteryzuje się aromatycznym, sosnowym zapachem oraz korzennym, palącym, nieco gorzkim smakiem. Czasami rozmaryn jest dodatkowym składnikiem popularnej mieszanki ziół prowansalskich, ale najczęściej jest stosowany jako samodzielna przyprawa. Najpopularniejszym wykorzystaniem rozmarynu jest urozmaicanie smaku mięs, w szczególności: baraniny, dziczyzny, jagnięciny i wieprzowiny. O rozmarynie nie można również zapomnieć przygotowując zupy jarzynowe, ponieważ dzięki niemu zupy nabierają wyjątkowego smaku. Suszony rozmaryn nadaje również niepowtarzalnego smaku różnorakim sosom, pizzy czy pieczonym ziemniakom. W kuchni śródziemnomorskiej rozmaryn jest nieodłącznym składnikiem każdej rybnej potrawy.
Zastosowania lecznicze rozmarynu
Substancje zawarte w rozmarynie przyczyniają się do wzrostu poziomu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi. Rozmaryn łagodzi dokuczliwe bóle żołądka, wspomaga leczenie chorób jelit i pęcherzyka żółciowego, a także pobudza czynność wydzielniczą żołądka, tym samym poprawiając trawienie. Przy odpowiednim stosowaniu zewnętrznym, rozmaryn jest pomocny przy uciążliwych bólach mięśniowych czy reumatycznych, oraz poprawia krążenie krwi w skórze. Jego aromat pomaga w problemach z koncentracją i zapobiega powstawaniu zaburzeń pamięci, które pojawiają się wraz z wiekiem.
Wskazówki
Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku rozmarynu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
Rozmaryn jest idealnym dodatkiem do grilla. Aby dodać aromatu grillowanym potrawom, wystarczy posypać węgiel odrobiną suszonego rozmarynu i poczekać, aż dania nasiąkną aromatem.
Powiązane produkty
Ziele Angielskie 50g
Ziele angielskie
- szczególnie popularna przyprawa w kuchni europejskiej
- wpływa pozytywnie na trawienie
- pomaga w przyswajaniu witamin grupy B oraz selenu
Oregano liść 50g
- posiada aromatyczny, lekko gorzki, pieprzowy smak
- jest bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty), które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników
- źródło wielu witamin, takich jak A, C, E (silne przeciwutleniacze), B6, K, oraz składników odżywczych
Bazylia 20g
- Jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie.
- Z uwagi na charakterystyczny świeży smak i aromat, dodaje się ją do sałatek, zup i sosów, w szczególności pomidorowych.
- Wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega skurczom żołądka.
Kurkuma mielona 60g
- Bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej.
- Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina.
- Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.
Liść laurowy 10g
- Jedna z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni regionalnej.
- Element wszelkiego rodzaju aromatycznych zup oraz sosów.
- Wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie.
Majeranek 20g
- Wzbogaca smak dań ciężkostrawnych takich jak tłuste mięsa, potrawy z warzyw strączkowych czy zawiesiste zupy.
- Świetnie współgra z tymiankiem.
- Na katar nie ma nic lepszego, niż domowa maść majerankowa.
Zioła Prowansalskie 25g
- Jedna z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych kompozycji ziołowych na świecie.
- Zyskały popularność dzięki bardzo trafnemu połączeniu kilku nieoczywistych smaków i aromatów.
- Wzbogacą smak wszystkich rodzajów mięs, dań rybnych, zup oraz sałatek, sprawiając tym samym, że każdy, nawet najzwyklejszy posiłek uszczęśliwi nasze kubki smakowe.
Papryka słodka mielona 50g
- Jedna z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie.
- Oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru.
- Jest skarbnicą witamin C i A, już jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A.
Pieprz czarny mielony 50g
- Nazywany “królem przypraw”, ponieważ jest to obok soli najszerzej stosowana przyprawa na świecie.
- Najbardziej uniwersalna przyprawa, wzbogacająca smak niemal każdej potrawy.
- Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Tymianek Fajsławicki 25g
- Tymianek charakteryzuje się przyjemnym, ciepłym, a jednocześnie lekko ostrym aromatem oraz delikatnie gorzkim posmakiem.
- Ma bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.