Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Rozmaryn 30g

    4,49 zł
    Brutto
    • Charakteryzuje się aromatycznym, sosnowym zapachem oraz korzennym, palącym, nieco gorzkim smakiem.
    • W kuchni śródziemnomorskiej rozmaryn jest nieodłącznym składnikiem każdej rybnej potrawy.
    • Łagodzi dokuczliwe bóle żołądka, a dzięki obecności goryczki pobudza czynność wydzielniczą żołądka i poprawia trawienie.

    Ilość

    Czym jest rozmaryn?

    Rozmaryn [łac. Rosmarinus officinalis], a właściwie rozmaryn lekarski to ciepłolubna, dziko rosnąca i wiecznie zielona roślina, która występuje w stanie naturalnym głównie w obszarze Morza Śródziemnego. Według niektórych legend starożytni Rzymianie określali go mianem kwiatu morza [łac. rosa – róża i marinus – morski], gdyż wyczuwalny na morzu piękny aromat rozmarynu zwiastował ląd. Obecnie z uwagi na jego właściwości lecznicze oraz zastosowania kulinarne uprawia się go w wielu zakątkach świata. Ciekawostką jest, że rozmaryn był uznawany przez mieszkańców obszarów śródziemnomorskich za symbol miłości i wierności. Często panny młode, miały przyozdobione głowy wiankami rozmarynu, a goście weselni otrzymywali gałązkę tej rośliny na znak miłości i lojalności.

    Rozmaryn w kuchni

    Rozmaryn charakteryzuje się aromatycznym, sosnowym zapachem oraz korzennym, palącym, nieco gorzkim smakiem. Czasami rozmaryn jest dodatkowym składnikiem popularnej mieszanki ziół prowansalskich, ale najczęściej jest stosowany jako samodzielna przyprawa. Najpopularniejszym wykorzystaniem rozmarynu jest urozmaicanie smaku mięs, w szczególności: baraniny, dziczyzny, jagnięciny i wieprzowiny. O rozmarynie nie można również zapomnieć przygotowując zupy jarzynowe, ponieważ dzięki niemu zupy nabierają wyjątkowego smaku. Suszony rozmaryn nadaje również niepowtarzalnego smaku różnorakim sosom, pizzy czy pieczonym ziemniakom. W kuchni śródziemnomorskiej rozmaryn jest nieodłącznym składnikiem każdej rybnej potrawy.

    Zastosowania lecznicze rozmarynu

    Substancje zawarte w rozmarynie przyczyniają się do wzrostu poziomu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi. Rozmaryn łagodzi dokuczliwe bóle żołądka, wspomaga leczenie chorób jelit i pęcherzyka żółciowego, a także pobudza czynność wydzielniczą żołądka, tym samym poprawiając trawienie. Przy odpowiednim stosowaniu zewnętrznym, rozmaryn jest pomocny przy uciążliwych bólach mięśniowych czy reumatycznych, oraz poprawia krążenie krwi w skórze. Jego aromat pomaga w problemach z koncentracją i zapobiega powstawaniu zaburzeń pamięci, które pojawiają się wraz z wiekiem.

    Wskazówki

    Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku rozmarynu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!

    Rozmaryn jest idealnym dodatkiem do grilla. Aby dodać aromatu grillowanym potrawom, wystarczy posypać węgiel odrobiną suszonego rozmarynu i poczekać, aż dania nasiąkną aromatem.

    #Z0074
    10 Przedmioty

    Powiązane produkty