Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Tymianek 200g

    7,49 zł
    Brutto

    Tymianek - zdrowa przyprawa

    • wykorzystywany jest do leczenia dolegliwości układu pokarmowego i moczowego oraz pomaga przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach.
    • tymianek wyróżnia się wysoką skutecznością z bólem towarzyszącym zapaleniu zatok, wszystko za sprawą działania rozkurczowego i antyseptycznego, co sprawia, że jest chętnie stosowany w medycynie naturalnej
    • dobrze komponuje się z rybami, drobiem, cielęciną, jagnięciną i wołowiną dodatkowo jest idealny jako dodatek do zup, gulaszów, farszów oraz warzyw

    100 G

    Ilość
     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Tymianek w ziołolecznictwie od Starożytności

    Chociaż tymianek w naturze występuje głównie w basenie Morza Śródziemnego, to w praktyce można go spotkać również w innych częściach świata, ponieważ nie ma wysokich wymagań uprawnych. Z uwagi na swoje właściwości, zioła te zyskały uznanie już w Starożytnej Grecji.

    Obecnie tymianek znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i szeroko pojętym ziołolecznictwie. Kiedyś stosowany był szczególnie przy problemach układu moczowego, obecnie medycyna naturalna oraz firmy farmaceutyczne coraz chętniej dodają go do środków np. na infekcje dróg oddechowych.

    Co zawiera tymianek?

    Nazwa ziela pochodzi od greckiego słowa thymon, co dosłownie można przetłumaczyć jako “do odkażania”. Samo to wskazuje na pierwotne zastosowanie tymianku. Roślina ta swoje walory lecznicze i prozdrowotne zawdzięcza wysokiej zawartości tymolu w olejku eterycznym. Nie bez znaczenia pozostają takie składniki, jak: minerały (potas, wapń, magnez i fosfor), witaminy z grupy B, witamina C oraz flawonoidy.

    Tymianek ma szerokie zastosowanie

    Tymianek jest szczególnie lubianą rośliną w medycynie naturalnej. Obecnie wykorzystywany jest przede wszystkim przy dolegliwościach układu moczowego oraz pokarmowego. Ponadto po dodaniu szczypty tych ziół do potraw poprawie ulegną wszystkie procesy trawienne, co wpłynie na przyspieszenie przemiany materii.

    Na ból zatok

    Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż tymianek doskonale uśmierza ból zatok. Wszystko za sprawą działania antyseptycznego i rozkurczowego, co jest zbawienne przy tego typu dolegliwościach. Najczęściej podaje się go w postaci naparu, jednak przy infekcjach górnych dróg oddechowych największą skutecznością wykazują się inhalacje.

    Naturalny antybiotyk

    Polscy naukowcy z z Zakładu Farmakologii i Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi odkryli ciekawą właściwość tymianku. Przetestowali jego działanie wobec bakterii: Staphylococcus, Enterococcus oraz Escherichia. Okazuje się, że ta roślina lepiej sobie z nimi radzi, niż dedykowane syntetyczne antybiotyki. Co więcej – badania wykazały, że ziele to bardzo dobrze przeciwdziała bakteriom z ok. 120 różnych szczepów. Interesujący jest fakt, iż w wielu przypadkach syntetyczne antybiotyki okazały się być kompletnie nieskuteczne.

    Przeciwwskazania

    Wysoka zawartość tymolu jest cenna, z drugiej strony jednak stanowi o najważniejszych przeciwwskazaniach do użycia tymianku. Jeżeli jego stężenie w organizmie będzie zbyt wysokie, osiągnięte rezultaty będą odwrotne do zamierzanych. Wszystko za sprawą faktu, że tymol w zbyt dużych ilościach wykazuje działanie toksyczne. Posiada także silne właściwości rozkurczowe, dlatego powinny go unikać kobiety w zaawansowanej ciąży.

    Sposób przygotowania

    Najpowszechniejszą formą podania tymianku jest przyrządzenie z niego naparu. Wystarczy w tym celu wsypać do garnka jedną łyżkę stołową suszu, zalać wrzącą wodą (250 ml) i trzymać pod przykryciem przez ok. 10 minut.

    Szczególnie cenny może okazać się syrop z tymianku. Zwłaszcza w okresie jesiennym oraz wiosennym. By go przyrządzić, należy przygotować 1 łyżkę suszu, posiekać 1 cebulę i wszystko wsypać do garnka. Całość zalać szklanką wody (250 ml), zagotować, przykryć naczynie i dusić przez ok. 30 minut. Na koniec należy dodać 6 łyżek miodu.

    #Z0029
    6 Przedmioty

    Powiązane produkty