Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Tymianek Fajsławicki 25g

    2,49 zł
    Brutto
    • Tymianek charakteryzuje się przyjemnym, ciepłym, a jednocześnie lekko ostrym aromatem oraz delikatnie gorzkim posmakiem.
    • Ma bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.

    Ilość

    Czym jest Tymianek Fajsławicki?

    Tymianek pospolity [łac. Thymus vulgaris] określany również jako macierzanka tymianek czy tymianek właściwy to niezwykle popularna roślina przyprawowa, pochodząca z obszaru Morza Śródziemnego. Z uwagi na bogactwo zastosowań leczniczych i kulinarnych, tymianek zyskał uznanie na całym świecie i dziś uprawiany jest w wielu jego regionach. Nie każdy o tym, wie ale aktualnie to właśnie Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów tymianku na świecie. Największym zagłębiem zielarskim w Polsce jest Lubelszczyzna, a jego swoistą stolicą są Fajsławice. To właśnie w okolicy tej małej, uroczej miejscowości pola tymianku ciągną się po sam horyzont. Od 2013 roku Tymianek z Fajsławic wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Jako firma zielarska działająca w okolicy Fajsławic od niemal 30 lat, chcemy przyczynić się do promocji tego cennego, regionalnego produktu z którego słyniemy na całym świecie, a o którym słyszało niewielu naszych rodaków.

    Tymianek w kuchni

    Tymianek charakteryzuje się przyjemnym, ciepłym, a jednocześnie lekko ostrym aromatem oraz delikatnie gorzkim posmakiem. Jest podstawą większości potraw kuchni śródziemnomorskiej, która jest bardzo lubiana w naszym kraju. Tymianek jest przyprawą o niezwykle wszechstronnych zastosowaniach. Świetnie uzupełnia smak tłustych potraw, takich jak gulasze, pieczenie czy ciężkie zupy. Jest nieodłącznym dodatkiem mięsnych marynat, wędlin oraz pasztetów. Jego ciekawym zastosowaniem jest wykorzystanie podczas grillowania. Wystarczy posypać rozżarzony węgiel szczyptą tymianku, by przygotowywane dania nasiąknęły pięknym, ziołowym aromatem. Tymianek jest również szeroko wykorzystywany w kuchni wegetariańskiej, w szczególności w połączeniu z warzywami strączkowymi. Nie można zapomnieć, że tymianek stanowi również integralną część popularnej mieszanki ziół prowansalskich.

    Tymianek – właściwości lecznicze

    Charakteryzuje się bardzo silnym działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym oraz przeciwgrzybiczym. Dzięki temu zyskuje zastosowanie przy leczeniu kaszlu, chorób jamy ustnej oraz gardła.

    Tymianek ma właściwości żółciopędne, rozkurczowe i ułatwiające trawienie.

    Jest idealnym surowcem zielarskim do pielęgnacji cery problematycznej i trądzikowej.

    Regularnie stosowany podnosi naturalną odporność organizmu.

    Wskazówki

    Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku tymianku w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!

    Aby zachować jak najwięcej witamin, a jednocześnie uwolnić całą moc aromatu, tymianek najlepiej dodawać pod koniec gotowania.

    #Z0076
    4 Przedmioty

    Powiązane produkty