Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Ziele Angielskie 50g

    9,49 zł
    Brutto

    Ziele angielskie

    • szczególnie popularna przyprawa w kuchni europejskiej
    • wpływa pozytywnie na trawienie
    • pomaga w przyswajaniu witamin grupy B oraz selenu

    Ilość

    Czym jest ziele angielskie?

    Ziele angielskie to owoce drzewa pimentowego, zwanego też korzennikiem lekarskim (Pimenta dioica). Jest częścią rodziny mirtowatych. Pochodzi z tropikalnych rejonów w Ameryce Środkowej oraz w Meksyku. Część dostaw przysyłanych do europy pochodzi z Jamajki. Drzewo pimentowe dorasta do 10-12 metrów wysokości, jest wiecznie zielone, ze skórzastymi, lśniącymi liśćmi. Owoce są koloru zielonego, dojrzewając czerwienieją. Suszone owoce natomiast nabierają brązowego koloru. Owoce ziela angielskiego przeznaczone do celów spożywczych są zbierane jeszcze zanim dojrzeją. Ciekawostką jest fakt iż jest to jedyna przyprawa, która jest uprawiana wyłącznie na półkuli zachodniej.

    Ziele angielskie – właściwości zdrowotne

    Ziele angielskie posiada w swoim składzie znaczące ilości węglowodanów oraz błonnika. Dodatkowo jest także źródłem żelaza, wapnia, miedzi, magnezu i potasu. Jego cecha charakterystyczną jest również wysoka zawartość witaminy C i witamin z grupy B.

    Substancje zawarte w zielu angielskim mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, m.in. zmniejszają dolegliwości towarzyszące zapaleniom stawów oraz bóle mięśni. Dodatkowo osłabiają ból pourazowy. W ziołolecznictwie z ziela angielskiego przygotowuje się pastę, którą można wykorzystać jako maść uśmierzającą ból mięśni i stawów.

    Zastosowania ziela angielskiego

    Ziele angielskie jest szczególnie popularną przyprawą w kuchni europejskiej, ważnym składnikiem wielu marynat, pikli i korzennych mieszanek przyprawowych, zup i sosów. Duża ilość pasztetów, klopsów, wędzonych i konserwowych mięs zawiera ziele angielskie. Jagody ziela dodawane są także do skandynawskiego marynowanego śledzia, ogórków, do kiszonej kapusty, dań z dziczyzny i angielskiej wołowiny z przyprawami.

    #Z0030
    8 Przedmioty

    Powiązane produkty