Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

    Zioła Prowansalskie 25g

    4,49 zł
    Brutto
    • Jedna z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych kompozycji ziołowych na świecie.
    • Zyskały popularność dzięki bardzo trafnemu połączeniu kilku nieoczywistych smaków i aromatów.
    • Wzbogacą smak wszystkich rodzajów mięs, dań rybnych, zup oraz sałatek, sprawiając tym samym, że każdy, nawet najzwyklejszy posiłek uszczęśliwi nasze kubki smakowe.

    Ilość

    Czym są zioła prowansalskie?

    Zioła prowansalskie [fr. Herbes de Provence] to tradycyjna kompozycja przypraw wywodząca się z Prowansji, regionu położonego w południowej Francji. Tereny te znane są z żyznych gleb, morskiego klimatu i bardzo dużego nasłonecznienia. Dzięki temu, zioła z tamtejszych upraw są wyjątkowo aromatyczne. Zioła prowansalskie zyskały popularność na całym świecie dzięki bardzo trafnemu połączeniu kilku nieoczywistych smaków i aromatów. Warto wiedzieć, że oprócz bycia niezwykle wszechstronną przyprawą, zioła prowansalskie niosą za sobą również wiele korzyści zdrowotnych. Ciekawostką jest fakt, że aktualnie większość mieszanek ziół prowansalskich nie pochodzi z Prowansji, tylko z Polski.

    Zioła prowansalskie w kuchni

    Zioła prowansalskie to kompozycja o wyjątkowym aromacie, niezliczonych zaletach kulinarnych i wielu, nieco mniej znanych właściwościach zdrowotnych. Nie ma jednego, stałego przepisu na tę kultową mieszankę. Mimo tego, że swoista baza składników jest stała, to dostępne na rynku zioła prowansalskie często różnią się między sobą jednym czy dwoma elementami. Na naszą mieszankę składa się bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, cząber i nać pietruszki. Zioła prowansalskie to niezwykle wszechstronna przyprawa. Są nieodłącznym elementem diety bezsolnej, ponieważ po dodaniu odrobiny ziół prowansalskich, żadna potrawa nie będzie wydawała się banalna. Zioła prowansalskie wzbogacą również smak wszystkich rodzajów mięs, dań rybnych, zup oraz sałatek, sprawiając tym samym, że każdy, nawet najzwyklejszy posiłek uszczęśliwi nasze kubki smakowe.

    Wskazówki

    Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku tymianku w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce.

    Dbamy o Waszą wygodę! Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu ziół prowansalskich, najlepiej dodawać je do potraw pod sam koniec gotowania.

    Jakie składniki tworzą nasze zioła prowansalskie?

    • Bazylia ma za zadanie nadawać świeżości całej mieszance. Charakteryzuje się lekko korzenno-balsamicznym smakiem oraz cytrynowo-pieprznym aromatem.
    • Rozmaryn, ceni się go w szczególności za wyjątkowy sosnowy zapach oraz lekko gorzkawy smak. Jest podstawową przyprawą do pieczenia mięs.
    • Oregano wprowadza do kompozycji śródziemnomorski aromat. Jest podstawową przyprawą kuchni włoskiej.
    • Tymianek łączy wszystkie smaki i aromaty w spójną całość, dlatego mówi się, że jest swoistą podstawą ziół prowansalskich.
    • Cząber gwarantuję lekko gorzkawą nutę, będąc swego rodzaju przeciwwagą dla świeżości bazylii.
    • Nać pietruszki swoim silnym aromatem i orzeźwiająco, cierpkim smakiem urozmaica całą kompozycję, nadając jej wyjątkowości.

    #Z0051
    6 Przedmioty

    Powiązane produkty