Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

  • Obecnie brak na stanie

ETAS na sen i stres | wspomaga pamięć i koncentrację | roślinny ekstrakt ze szparaga 60 kapsułek

139,49 zł
Brutto

Stwierdzone i potwierdzone działanie ETAS® w badaniach naukowych

- Poprawa czasu snu oraz jego jakości

- Pomaga redukować niekorzystny wpływ stresu na organizm

- Wspiera funkcje poznawcze, pamięciowe oraz nastrój

Ilość Obecnie brak na stanie
 

Bezpieczne płatności

 

Darmowa dostawa od 200 zł*

 

31 dni na zwrot

ETAS®

Roślinny ekstrakt o zastrzeżonym procesie produkcji, wytwarzany z końcowej, dolnej części szparaga (Asparagus officinalis) posiadającym właściwości redukujące stres i poprawiające sen. Jest pierwszym na świecie wyciągiem którego mechanizm działania polega na wyzwoleniu uwalniania białka szoku cieplnego HSP70 (Heat Shock Protein 70 – białko szoku cieplnego 70), produkowanego zwykle przez organizm w odpowiedzi na ekspozycje na nadmierne ciepło. Efekt ten jest podobny do efektów kąpieli w gorących źródłach czy saunie, których działanie opóźnia procesy starzenia i łagodzi stres.

ETAS® | poprawia czas snu oraz jego jakość

- zapobieganie wczesnemu budzeniu się

- zmniejszenie ilości snów

- optymalizacja czasu snu

ETAS® | redukuje wpływ stresu na organizm

- zmniejszenie wydzielania kortyzolu

- obniżenie stężenia Chromograniny A w ślinie

- wzrost stężenia IgA w ślinie

- poprawa równowagi funkcjonowania anatomicznego układu nerwowego

ETAS® | wspiera funkcje poznawcze nastrój oraz pamięć

- wspomaga rozwój neuronów

- redukcja uszkodzeń neuronów (Aß, SNP, CoCI2)

- model zwierzęcy | poprawa pamięci w zaburzeniach poznawczych związanych z wiekiem

- zmniejszenie tendencji do popadania w stany depresyjne i przygnębienie (POMS test)

- wzrost liczby poprawnych odpowiedzi w testach kalkulacyjnych (ewaluacyjnych)

HSP | białka szoku termicznego (HSP)

utrzymują prawidłową codzienną homeostazę komórek, chroniąc ich białka przed uszkodzeniem oraz przywracają ich prawidłową funkcję. Ekspresja HSP indukowana jest w celu ochrony komórek przed czynnikami stresogennymi. Jednak odpowiedź HSP na czynniki stresogenne, maleje wraz z wiekiem.

Bezpieczeństwo

ETAS® | jest naturalnym składnikiem pozyskiwanym z końcówki szparaga (Asparagus officinalis). Szparagi z kolei są bezpiecznie spożywane przez ludzi od co najmniej 5 000 lat.

W zakresie bezpieczeństwa produktu przeprowadzono 90-dniowe badanie toksykologiczne, które nie wykazało znacznych zdarzeń niepożądanych oraz potwierdziło jego bezpieczeństwo.

Badania naukowe

Ito T, et al. 2013 Isolation, structural elucidation and biological evaluation of a 5 hydroxymethul-2-furfural derivative, asfural, from Enzyme-Treated Asparagus

Extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry vol. 61 (38), pp. 9155-9159.

Ito T, et al. 2014. Effects of Enzyme-Treated Asparagus Extract on Heat-Shock Protein 70, stress indices and sleep in healthy adult men. Journal of Nutritional Science and Vitaminology vol 60(4) pp. 283-290.

Ito T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus Extract promotes expression of Heat-Shock Protein and exerts antistress effects. Journal od Food Science vol. 79 (3) pp. H413-H419.

Ito T, et al. 2014. Toxicological assessment of Enzyme-Treated Asparagus Extract in rat acute and subchronic oral toxicity studies and genotoxicity tests. Regulatory Toxicology and Pharmacology vol 68 (2), pp. 240-249.

Sakurai T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus officinalis extractshows neuroprotective effects and attenuates cognitive impairment in senescence-accelerated mice. Natural Product Communications vol 9(1), pp. 101-106.

Ogasawara J,et al.2014. ETAS, an enzyme-treated asparagus extract, attenuates amyloid ß-included cellular disorder in PC12 cells. Natural Product Communications vol 9(4), pp. 561-564.

Takanari J, et al. 2016. Effect of of Enzyme-Treated Asparagus Extract (ETAS) on psychological stress in healthy individuals. In press, Journal of Nutritional Science and Vitaminology

#K0001

Powiązane produkty