

Poprawa czasu snu oraz jego jakości
Pomaga redukować niekorzystny wpływ stresu na organizm
Wspiera funkcje poznawcze, pamięciowe oraz nastrój
Roślinny ekstrakt o zastrzeżonym procesie produkcji, wytwarzany z końcowej, dolnej części szparaga (Asparagus officinalis) posiadającym właściwości redukujące stres i poprawiające sen. Jest pierwszym na świecie wyciągiem którego mechanizm działania polega na wyzwoleniu uwalniania białka szoku cieplnego HSP70 (Heat Shock Protein 70 – białko szoku cieplnego 70), produkowanego zwykle przez organizm w odpowiedzi na ekspozycje na nadmierne ciepło. Efekt ten jest podobny do efektów kąpieli w gorących źródłach czy saunie, których działanie opóźnia procesy starzenia i łagodzi stres.
zapobieganie wczesnemu budzeniu się
zmniejszenie ilości snów
optymalizacja czasu snu
zmniejszenie wydzielania kortyzolu
obniżenie stężenia Chromograniny A w ślinie
wzrost stężenia IgA w ślinie
poprawa równowagi funkcjonowania anatomicznego układu nerwowego
wspomaga rozwój neuronów
redukcja uszkodzeń neuronów (Aß, SNP, CoCI2)
model zwierzęcy | poprawa pamięci w zaburzeniach poznawczych związanych z wiekiem
zmniejszenie tendencji do popadania w stany depresyjne i przygnębienie (POMS test)
wzrost liczby poprawnych odpowiedzi w testach kalkulacyjnych (ewaluacyjnych)
utrzymują prawidłową codzienną homeostazę komórek, chroniąc ich białka przed uszkodzeniem oraz przywracają ich prawidłową funkcję. Ekspresja HSP indukowana jest w celu ochrony komórek przed czynnikami stresogennymi. Jednak odpowiedź HSP na czynniki stresogenne, maleje wraz z wiekiem.
ETAS® | jest naturalnym składnikiem pozyskiwanym z końcówki szparaga (Asparagus officinalis). Szparagi z kolei są bezpiecznie spożywane przez ludzi od co najmniej 5 000 lat.
W zakresie bezpieczeństwa produktu przeprowadzono 90-dniowe badanie toksykologiczne, które nie wykazało znacznych zdarzeń niepożądanych oraz potwierdziło jego bezpieczeństwo.
Ito T, et al. 2013 Isolation, structural elucidation and biological evaluation of a 5 hydroxymethul-2-furfural derivative, asfural, from Enzyme-Treated Asparagus
Extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry vol. 61 (38), pp. 9155-9159.
Ito T, et al. 2014. Effects of Enzyme-Treated Asparagus Extract on Heat-Shock Protein 70, stress indices and sleep in healthy adult men. Journal of Nutritional Science and Vitaminology vol 60(4) pp. 283-290.
Ito T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus Extract promotes expression of Heat-Shock Protein and exerts antistress effects. Journal od Food Science vol. 79 (3) pp. H413-H419.
Ito T, et al. 2014. Toxicological assessment of Enzyme-Treated Asparagus Extract in rat acute and subchronic oral toxicity studies and genotoxicity tests. Regulatory Toxicology and Pharmacology vol 68 (2), pp. 240-249.
Sakurai T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus officinalis extractshows neuroprotective effects and attenuates cognitive impairment in senescence-accelerated mice. Natural Product Communications vol 9(1), pp. 101-106.
Ogasawara J,et al.2014. ETAS, an enzyme-treated asparagus extract, attenuates amyloid ß-included cellular disorder in PC12 cells. Natural Product Communications vol 9(4), pp. 561-564.
Takanari J, et al. 2016. Effect of of Enzyme-Treated Asparagus Extract (ETAS) on psychological stress in healthy individuals. In press, Journal of Nutritional Science and Vitaminology
Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie należy stosować preparatu w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.
Dekstryna, ETAS 50 (sproszkowany ekstrakt z łodyg szparaga Asparagus Officinalis, dekstryna) hydroksypropylometyloceluloza (otoczka kapsułki), sole wapniowe kwasów tłuszczowych), (emulgator), celuloza mikrokrystaliczna (substancja przeciwzbrylająca)
2 kapsułki zawierają:
100 mg ekstraktu z łodyg szparaga Asparagus Officinalis
60 kapsułek.
1 kapsułka 2 - 3 razy dziennie.