Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

  • Nowy

Kozieradka 60 kapsułek

16,99 zł
Brutto

- Wspiera prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

- Zdobyła niesamowitą popularność w kosmetyce, dzięki swojemu wyjątkowemu działaniu na włosy.

Kozieradka 200g

Kozieradka 70g

Kozieradka 50g

Ilość Ostatnie sztuki w magazynie
 

Bezpieczne płatności

 

Darmowa dostawa od 200 zł*

 

31 dni na zwrot

Kozieradka – charakterystyka rośliny

Kozieradka [łac. Trigonella foenum-graecum] to jednoroczna roślina pochodząca z Azji, mająca bardzo szerokie zastosowanie lecznicze i kulinarne. Inne potoczne nazwy kozieradki to fenegryka, koziorożnik, boża trawka, czy dosłowne tłumaczenie łacińskiej nazwy, czyli greckie siano. W stanie naturalnym kozieradka występuje w Azji i Europie Wschodniej. Podstawowym surowcem zielarskim pozyskiwanym z kozieradki są jej nasiona, między innymi z uwagi na dużą zawartość śluzu polisacharydowego – jego zawartość potrafi przekraczać nawet 40%. Rzadziej pozyskuje się liść kozieradki, ale przykładowo w Iranie jest to powszechnie używany surowiec przy chorobach narządów wzroku. Nie każdy wie, że kozieradka jest ważnym składnikiem znanej na całym świecie mieszanki curry.

Kozieradka w kuchni

Mimo, że w Polsce kozieradka nie jest powszechnie znana, to w innych regionach świata jest bardzo szeroko wykorzystywaną przyprawą. Kozieradka charakteryzuje się nieco gorzkim i aromatyczny smakiem, który niektórym przypomina mieszankę lubczyku i spalonego cukru. Prażona traci swoją gorzkość i w smaku zaczyna przypominać orzechy. Jak wspomnieliśmy wcześniej kozieradka jest ważnym składnikiem mieszanki curry, ale to nie koniec jej zastosowań. Można też ją spotkać w takich mieszankach przyprawowych jak bengalska panch poron, jemeńska salatah czy etiopska berbere. Mielona kozieradka świetnie nadaje się do przygotowywania orientalnych i indyjskich potraw z warzyw, a w szczególności tych strączkowych. W północnej Afryce oraz Indiach kozieradka znalazła również zastosowanie w piekarniach, jako ciekawy dodatek do chlebów.

Wskazówki

2 kapsułki dziennie. Popić wodą (250 ml). Zalecana porcja dzienna to 2 kapsułki (1200 mg). Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Ostrzeżenia: Nie należy stosować u osób uczulonych na nasiona kozieradki, orzeszki ziemne, soję i inne rośliny z rodziny Fabaceae. Nie zaleca się stosowania produktu przez dzieci, kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią. Suplement diety nie zastępuje zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

Kozieradka – właściwości lecznicze i kosmetyczne

- Kozieradka bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienne, niweluje zaparcia, wzdęcia, poprawia perystaltykę jelit oraz pobudza apetyt.

- Ekstrakt z nasion kozieradki wykorzystywany jest do zwalczania wrzodów żołądka.

- Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, przez co można traktować ją jako naturalny preparat chroniący przed chorobą wieńcową, zawałem czy miażdżycą.

- W kosmetyce kozieradka zdobyła największą popularność dzięki swojemu wpływowi na włosy. Odpowiednio stosowana wcierka z kozieradki, po pierwsze ogranicza wypadanie włosów, a po drugie przyczynia się do wzrostu nowych kosmyków potocznie nazywanych “baby hair”.

- Bardzo dobrze sprawdza się przy pielęgnacji skóry trądzikowej, ze skłonnościami do przetłuszczania się. Jej skuteczność wynika z zawartości składników likwidujących nadmiar sebum, działających przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i ściągająco.

#Z0090
2 Przedmioty

Powiązane produkty