Co to są prebiotyki i do czego służą?
Oto dlaczego prebiotyki mają znaczenie. Bakterie w przewodzie pokarmowym, które lekarze nazywają mikroflorą jelitową. Nigdy nie pozwalają, aby jakikolwiek pokarm się zmarnował. Te pomocne mikroorganizmy rozkładają i trawią żywność. Aby wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w stanach zapalnych. Co utrzymuje te pomocne małe robaki przy życiu? Jak sprawić, by te bakterie działały lepiej? Odpowiedzią są prebiotyki.
1. Co robią prebiotyki?
Aby zrozumieć prebiotyki, trzeba wiedzieć, czym są probiotyki, ponieważ często są ze sobą mylone. Probiotyki to żywe mikroorganizmy wyizolowane z ludzkich jelit i wykazujące korzystne działanie. Jeśli są, spożywane w odpowiednich ilościach. Probiotyki można znaleźć w suplementach diety i produktach fermentowanych, takich jak kombucha czy jogurt. Probiotyki, po spożyciu mikroorganizmy muszą przetrwać kwas żołądkowy i żółć. Aby przedostać się do jelita grubego. Spotkać się z innymi żyjącymi tam żywymi mikroorganizmami. Po przybyciu na miejsce muszą być w stanie przetrwać w danym środowisku. Im większa różnorodność tych zdrowych mikroorganizmów, tym więcej mogą dla ciebie zrobić. Za to prebiotyki stanowią źródło pożywienia dla mikroorganizmów jelitowych. Muszą ominąć trawienie i przedostać się do jelita grubego. Tam mikroorganizmy metabolizują i fermentują prebiotyki, aby przetrwać. Ten proces metabolizmu i fermentacji jest korzystny dla zdrowia jelit. Ponieważ tworzy wiele innych produktów ubocznych, które pomagają Ci na wiele sposobów. W rezultacie te krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pełnią wiele funkcji. Na przykład dostarczają energię komórkom okrężnicy. Pomagają w produkcji śluzu oraz pomagają w stanach zapalnych i odporności. Różne mikroorganizmy mogą stosować różne prebiotyki, dlatego nie każdy prebiotyk daje taki sam efekt
2. Korzyści z prebiotyków
Korzyści ze stosowania prebiotyków są szerokie. Wciąż prowadzi się wiele badań, aby dokładnie określić. W jaki sposób działają źródła pożywienia dla mikroflory jelitowej. Oto kilka rzeczy, na które działają prebiotyki:
- Pomagają regulować wypróżnienia.
- Wytwarzają neuroprzekaźniki. Które przemieszczają się tam i z powrotem między jelitami a mózgiem. Wywołują zmiany nastroju i inne procesy.
- Pobudzają twoje ciało do wytwarzania hormonów. Które pomagają w łaknieniu, tłumieniu apetytu i nie tylko.
- Pomagają kościom mineralizować i wchłaniać wapń i fosfor, co może poprawić gęstość kości.
- Poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Wzmocnij reakcję przeciwzapalną twojego organizmu.
- Zwiększają produkcję dobrych bakterii i zmniejsz liczbę złych bakterii powodujących choroby.
3. Żywność prebiotyczna
Żywność prebiotyczna jest zwykle bogata w pewne rodzaje błonnika, znane jako błonnik rozpuszczalny. Sposób gotowania żywności określa również ilość dostępnych prebiotyków. Ponieważ skład żywności zmienia się w zależności od tego. Jak ją ugotujesz lub czy nie ugotujesz. Chociaż istnieje wiele rodzajów prebiotyków. Trzy z nich najczęściej występują w opornych skrobiach, inulinie i pektynie.
4. Skrobie odporne
Podobnie jak błonnik, skrobie są odporne na trawienie. Stają się głównym źródłem pożywienia dla mikroorganizmów w okrężnicy. Kiedy skrobie ulegają rozkładowi, często wytwarzają maślan. Który pomaga we wchłanianiu wody i elektrolitów, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i działa przeciwzapalnie. Skrobie można znaleźć w:
- Ziemniaki gotowane i chłodzone.
- Zielone banany.
- Jęczmień.
- Owies.
- Ryż.
- Fasolki.
- Rośliny strączkowe.
5. Inulina
Inulina jest błonnikiem prebiotycznym występującym w wielu roślinach. Ten prebiotyk może pomóc Ci czuć się sytym przez dłuższy czas. Pomaga w nie przejadaniu się i pomaga w wypróżnieniach. Może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu). Ustabilizować poziom cukru we krwi oraz zwiększyć i utrzymać dobrą florę bakteryjną w jelitach. Chociaż inulinę można przyjmować jako suplement w postaci żelków, tabletek, kapsułek i proszku. Żywność bogata w inulinę ma również dodatkowe zalety, dostarczając przeciwutleniaczy i innych witamin. Niektóre z tych pokarmów obejmują:
- Szparag.
- Liście mniszka lekarskiego.
- Czosnek.
- Pory.
- Cebule.
- Soja.
6. Pektyna
Pektynę znajdziesz w wielu owocach, zwłaszcza w miąższu surowych jabłek. Pektyna to rodzaj żelowa tej skrobi, często używanej do tworzenia dżemów i galaretek. Skrobia ta ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Może także wzmacniać komórki skóry wyściółki jelit. Zmniejszać zdolność do zakorzeniania się chorób bakteryjnych. Poprawiać różnorodność mikroorganizmów w jelitach. Do produktów bogatych w pektyny zaliczamy:
- Jabłka.
- Morele.
- Marchew.
- Brzoskwinie.
- Maliny.
- Pomidory.
- Ziemniaki.
7. Kiedy stosować prebiotyki (a kiedy nie należy)
Zatem od czego i jak zacząć stosować prebiotyki? Powinny być stopniowe wprowadzanie do diety. A ponieważ Twoje ciało działa według rytmu dobowego. Mikroorganizmy w jelitach są bardziej aktywne w ciągu dnia, dlatego pamiętaj. Aby nie spożywać prebiotyków zbyt późno wieczorem. Zaczną one wytwarzać więcej gazów, przez co poczujesz się bardzo wzdęty. A nie chcesz takiego uczucia na noc. Jeśli masz problemy trawienne, takie jak zespół jelita drażliwego. Możesz mieć problemy z trawieniem niektórych prebiotyków. Szczególnie owoców pestkowych, takich jak brzoskwinie, mango i wiśnie.
Zostaw komentarz