Dieta lekko strawa na czym polega?
Wiele osób ma problemy zdrowotne, które sprawiają, że wiele pokarmów dla nich jest ciężkie do strawienia.
Objawy przy problemach trawiennych to wzdęcia, bóle brzucha, wymioty i biegunkę. Mogą one wynikać z wielu przyczyn. W tym zespołu jelita drażliwego (IBS), ciąży, zbyt szybkiego jedzenia, leków i operacji przewodu pokarmowego. Organizm potrzebuje wielu składników odżywczych, w tym błonnika, białka i tłuszczu. Jednak w niektórych formach te składniki odżywcze mogą być trudne do strawienia, np. Błonnik jest dobry, jeśli chodzi o zdrowie jelit i ogólnie zdrowie. Jednak dla osób z problemami żołądkowo -jelitowymi. Pokarmy bogate w błonnik mogą nie być najlepszym wyborem.
Jaką żywność powinna jeść osoba, która ma problemy z trawieniem?
Najlepiej wybierać pokarmy o kremowej konsystencji. Które zawierają obniżoną zawartość tłuszczu i mają niską zawartość błonnika. Aby twoje jelita i żołądek mogły odpocząć, zaleca się pokarmy o niskiej zawartości błonnika. Oto niektóre z nich:
1. Gotowane warzywa
Warzywa są ważne w diecie. Ponieważ zawierają witaminy i minerały ważne w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie.
2. Chude mięso
Jednym z takich mięs jest kurczak. Kurczak dostarcza szeregu minerałów i witamin z grupy B i jest zwykle lekkostrawny. Nie zawiera również błonnika, co czyni go dobrym wyborem dla osób z problemami trawiennym.
3. Jajka
Nie ważne czy są to jajka na twardo, gotowane czy jajecznica, są one bogate w składniki odżywcze. Białko, cholinę, wapń, fosfor. Białko zawiera mniej tłuszczu i jest łatwiejsze do strawienia co jest sprzyjające dla osób z problemami.
4. Biały chleb.
Biały chleb ma znacznie mniej błonnika niż produkty pełnoziarniste. Dlatego zwracaj uwagę na pieczywo, jakie jesz przy problemach żołądkowych.
5. Biały ryż.
Jest to dobra oraz alternatywna opcja, gdy potrzebujesz czegoś lekkiego dla żołądka
6. Zupy.
Kolejną dobrą potrawą przy problemach żołądkowo-jelitowych jest np. Rosół.
7. Beztłuszczowe jogurty.
Trawienie tłuszczów jest nieco bardziej złożone niż trawienie innych makroskładników odżywczych. Dlatego taki wybór będzie bezpieczniejszy.
8. Wybieraj zwykłe napoje.
Nawodnienie jest ważne, ale trzeba być ostrożnym przy wyborze tego, co się pije. Dla niektórych napoje gazowane mogą być bardzo problematyczne. Tak samo jest z napojami, które zawierają dużą ilość cukru. Najlepiej pić w takich wypadkach czystą wodę.
9. Musy owocowe i przeciery.
Owoce są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Zawierają też jednak błonnik, ale gdy je ugotujemy, przetrzemy, zmiksujemy. Mogą one okazać się też bardzo pomocne nawet w momencie problemów trawiennych.
Pokarmy, które powodują niestrawność u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi.
- Przyprawy zwłaszcza te, które powodują, że potrawy są pikantne.
- Smażone potrawy, jeśli smażymy na maśle lub oleju rzepakowym, zamiast np. oliwy z oliwek.
- Sztuczne słodziki i alkohole cukrowe
- Kawa i napoje zawierające kofeinę
Ostatecznie pamiętaj, aby przy długotrwałych lub ostrych dolegliwościach, udać się do swojego lekarza i skonsultować swoje objawy ze specjalistą.
Zostaw komentarz