Korzyści zdrowotne jodu
Podaj sól (jodowaną), aby wesprzeć tarczycę, zdezynfekować ranę i nie tylko. Sól ma złą sławę. Prawda jest taka, że sól zawierająca jod nie powinna powodować zrzędliwości. Jest korzystna dla twojego zdrowia (i twoich ran). Jod, który można dodać do soli kuchennej. Jest niezbędnym minerałem występującym naturalnie w glebie i oceanie. Jest kluczowy na każdym etapie życia i odgrywa konkretną rolę, dlatego ważne jest. Aby dostarczać wystarczającą ilość jodu, bez przedawkowania.
1. Co jod robi dla Twojego organizmu?
Jod, zwany także jodkiem. Pomaga organizmowi rozwijać się i funkcjonować przez całe życie, począwszy od rozwoju płodu. Może również pomóc w leczeniu lub zapobieganiu niektórym chorobom i schorzeniom.
2. Wspomaga zdrowie tarczycy
Hormony tarczycy są niezbędne dla ogólnego stanu zdrowia. Organizm nie jest w stanie wytwarzać hormonów tarczycy bez jodu. Tarczyca, część układu hormonalnego, wychwytuje jod w organizmie i zamienia go w hormony tarczycy. Jeśli organizm wytwarza zbyt dużo hormonu (nadczynność tarczycy) lub zbyt mało (niedoczynność tarczycy). Może to mieć wpływ na krytyczne funkcje organizmu. Ilość jodu w organizmie może wpływać na ilość wytwarzanego przez nią hormonu tarczycy. Hormony tarczycy pomagają regulować:
- Temperaturę ciała.
- Rozwój mózgu i aktywność umysłowa.
- Układ Oddechowy.
- Zdrowe serce.
- Metabolizm i trawienie.
3. Wspomaga rozwój mózgu przed i po urodzeniu
Hormony tarczycy wspierają rozwój i funkcjonowanie mózgu przez całe życie. Począwszy od życia płodowego, kiedy płód rozwija się w czasie ciąży. Posiadanie wystarczającej ilości jodu, aby wytworzyć wystarczającą ilość hormonów tarczycy, ma kluczowe znaczenie. Zaleca się, aby kobiety w ciąży, planujące zajście w ciążę lub karmiące piersią. Przyjmowały prenatalną multiwitaminę zawierającą 150 mikrogramów jodu. Nie wszystkie, witaminy prenatalne zawierają jod. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny spożywać prawie dwukrotnie większą ilość jodu. Aby zapewnić sobie wystarczającą ilość jodu i zdrowy rozwój płodu. Bez tego istnieje większe ryzyko niepełnosprawności neurologicznej. Niemowlęta są również narażone na ryzyko niedoboru jodu, szczególnie jeśli są karmione wyłącznie piersią. Mleko matki zawiera jod, ale ilość, która trafi do mleka matki. Zależy od ilości spożywanej przez osobę karmiącą piersią.
4. Pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych w dzieciństwie
Jeśli Twoje dziecko jest wybredne lub stosuje ograniczoną dietę. Upewnij się, że otrzymuje wystarczającą ilość jodu. Niedostateczna ilość może mieć wpływ na rozwój umiejętności myślenia i rozumowania. Nie ma jednak konkretnych dowodów na to. Że niedostateczna podaż jodu ma skutki neurologiczne. Długi czas bez przyjmowania niezbędnego jodu może mieć wpływ na ciągły rozwój mózgu. Dzieci z utrzymującym się umiarkowanym lub ciężkim niedoborem. Mogą mieć obniżoną inteligencję w porównaniu z dziećmi otrzymującymi wystarczającą ilość jodu.
5. Leczy i zapobiega włóknieniu piersi
Zmiany fibrocystyczne w piersiach to nienowotworowy stan, który powoduje bolesne guzki i tkliwość piersi. Dotyka 50% kobiet i osób w wieku rozrodczym i może zwiększać ryzyko raka piersi. Eksperci uznają niedobór jodu za możliwy czynnik powodujący włóknisto-torbielowatość piersi. Jedno ze starszych badań wykazało. Że terapia jodem może pomóc złagodzić objawy włóknisto-torbielowatych zmian w piersiach.
6. Dezynfekuje rany skóry
Jod jest dostępny jako miejscowy środek antyseptyczny. Nakłada się go na łagodne skaleczenia, rany i oparzenia. Zabija bakterie i pomaga zapobiegać infekcjom lub je leczyć, nie opóźniając gojenia.
7. Ile jodu potrzebujesz?
Ilość jodu, którą należy przyjmować codziennie, zależy od wieku i stanu zdrowia. Jeśli masz problemy z tarczycą. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o produktach spożywczych i suplementach, których powinieneś unikać.
- Dzieci od 1 do 8 lat (90 mikrogramów)
- Dzieci od 9 do 13 lat (120 mikrogramów)
- Nastolatki od 14 do 18 lat (150 mikrogramów)
- Dorośli ludzie (150 mikrogramów)
- Kobiety w ciąży (220 mikrogramów)
- Kobiety karmiące piersią (290 mikrogramów)
8. Najlepsze źródła jodu
Trzy najpopularniejsze źródła jodu to:
- Jod występuje naturalnie w glebie i oceanach. Dlatego dobrymi źródłami jodu w żywności są ryby i owoce morza. Produkty mleczne, jaja i żywność na bazie soi.
- Sól jodowana. Jod jest powszechnie dodawany do soli kuchennej, ale sprawdź etykietę, aby się upewnić. Inne rodzaje soli zazwyczaj nie są jodowane, sól himalajska, sól koszerna i sól morska. Nie przesadzaj z solą, aby uzyskać więcej jodu w swojej diecie. Zbyt dużo soli może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Zdrowa, zbilansowana dieta prawdopodobnie zawiera całą potrzebną ilość jodu.
- Suplementy diety. Multiwitaminy i witaminy prenatalne mogą zawierać pewną ilość jodu. Pamiętaj, aby porozmawiać ze swoim lekarzem przed uzupełnieniem jodu. Niedobór jodu jest rzadkością, ale jeśli się martwisz. Badanie krwi może wykazać, czy potrzebujesz więcej jodu.
9. Zagrożenia dla zdrowia związane z jodem
Chociaż dostarczanie potrzebnej ilości jodu jest ważne, może wystąpić jego nadmiar. Zazwyczaj w przypadku stosowania suplementów. Nadmiar jodu może powodować:
- Nadczynność tarczycy.
- Zwiększone ryzyko zapalenia tarczycy i raka.
- Jod wchodzi również w interakcje z niektórymi lekami
Przed przyjęciem suplementów jodu lub jakichkolwiek niezbędnych witamin czy minerałów odżywczych. Porozmawiaj ze swoim lekarzem. Celem jest zawsze korzyść dla zdrowia, a nie narażanie go na ryzyko.
Zostaw komentarz