Najważniejsze zalety witaminy E
Witamina E, którą można łatwo pozyskać ze zdrowej żywności, może chronić oczy, wzmacniać układ odpornościowy i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Prawdopodobnie widziałeś „witaminę E” dodawaną do produktów do pielęgnacji skóry. Ale ten składnik odżywczy to nie tylko podstawowy element kosmetyczny. Musisz także spożywać witaminę E. Jest niezbędna dla dobrego zdrowia i wielu funkcji organizmu.
1. Co to jest witamina E?
Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, co oznacza, że organizm wchłania ją i transportuje podobnie jak tłuszcze zawarte w diecie. Jest to także przeciwutleniacz, związek zwalczający wolne rodniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na niektóre choroby, ale przeciwutleniacze usuwają ich szkody.
2. Co robi witamina E?
Jakie są więc zalety tego rozpuszczalnego w tłuszczach przyjaciela zwalczającego wolne rodniki? Badania pokazują, że spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych produktów spożywczych zawierających witaminę E może pomóc na kilka sposobów.
3. Obniża ryzyko raka
Jako przeciwutleniacz witamina E pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek powodującym raka. Niektóre dowody wskazują, że niski poziom witaminy E i selenu może zwiększać ryzyko raka piersi i płuc. Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, jedz różnorodne, pełnowartościowe produkty bogate w witaminę E. Wiele produktów spożywczych zawiera kilka form witaminy E i inne przeciwutleniacze, które wspólnie zmniejszają ryzyko raka.
4. Utrzymuje zdrowe oczy
Witamina E ma działanie ochronne na komórki oczu. Dostarczanie wystarczającej ilości tego składnika odżywczego może zmniejszyć ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) i zaćmy. Podobnie jak reszta ciała, Twoje oczy potrzebują różnorodnych witamin i składników odżywczych, aby działać najlepiej. Jeśli masz niedobór witaminy E, możesz być narażony na większe ryzyko wystąpienia niektórych chorób oczu.
5. Wzmacnia układ odpornościowy
Potrzebujesz zdrowego układu odpornościowego, aby walczyć z chorobami, od przeziębienia i grypy po raka. Witamina E odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Badania wykazały, że witamina E występuje w dużych ilościach w niektórych komórkach odpornościowych. Niedobór tej witaminy uniemożliwia układowi odpornościowemu prawidłowe wykonywanie swojej pracy. Ludzie cierpiący na schorzenia zakłócające wchłanianie tłuszczu mogą czasami cierpieć na niedobór witaminy E. Porozmawiaj ze swoim dostawcą o suplemencie, jeśli cierpisz na schorzenie wpływające na jelita, takie jak celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
6. Zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów krwi
Witamina E może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów krwi, które mogą powodować zawały serca. Nie zaczynaj zażywać witaminy E zamiast leków rozrzedzających krew lub innych leków. Nie mam badań potwierdzających, że suplementacja witaminą E jest bezpiecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów. Przyjmuj witaminę E poprzez zdrową dla serca żywność, aby zmniejszyć ryzyko problemów z sercem. I regularnie odwiedzaj swojego lekarza, aby omówić ryzyko chorób serca.
7. Rozjaśnia skórę
Nie bez powodu witamina E znajduje się na liście środków nawilżających, filtrów przeciwsłonecznych i innych produktów do pielęgnacji skóry. Witamina ta występuje w naszym naturalnym sebum (oleju skórnym) i chroni komórki skóry przed uszkodzeniem. Stosowana miejscowo witamina E nawilża suchą skórę, ale potrzebujemy tej witaminy również w pożywieniu, które jemy. Witamina E działa wewnętrznie i zewnętrznie, pomagając Twojej skórze wyglądać najlepiej. Nie mamy jednak żadnych dowodów na to, że przyjmowanie suplementu witaminy E poprawi stan skóry. Jeśli jesz różnorodne, pełnowartościowe produkty, prawdopodobnie już otrzymujesz witaminę E, której potrzebuje Twoja skóra.
8. Ile witaminy E potrzebuję?
Dzienna wartość witaminy E jest znacznie niższa niż w większości suplementów. Zalecana dzienna dawka witaminy E w diecie (RDA) wynosi:
- Niemowlęta 7–12 miesięcy: 5 mg
- Dzieci 4–8 lat: 7 mg
- Dzieci 9–13 lat: 11 mg
- Wiek 14+: 15 mg
- Osoby w ciąży: 15 mg
9. Czy nadmiar witaminy E jest dla mnie szkodliwy?
Witamina E ma wiele korzyści zdrowotnych, ale przyjmowanie suplementów w dużych dawkach nie jest dobrym pomysłem. Twoje ciało przechowuje dodatkową ilość witaminy E w tkankach i wątrobie. To sprawia, że przedawkowanie stanowi potencjalne ryzyko. W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witaminy z grupy B, nadmiar witaminy E nie jest wydalany z moczem. Jeśli spożywasz duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach poprzez suplementy, organizm nie może się ich pozbyć. Twój poziom może stać się zbyt wysoki i możesz doświadczyć toksyczności witaminowej lub przedawkowania. Skutki uboczne zbyt dużej ilości witaminy E obejmują krwawienie w mózgu, które może zagrażać życiu. Aby uniknąć niebezpiecznego krwawienia, dorośli nie powinni przyjmować więcej niż 1000 mg suplementów witaminy E. Ale nie próbuj unikać pokarmów bogatych w witaminę E ze strachu przed skutkami ubocznymi. Uzyskanie niebezpiecznie wysokich dawek poprzez samą żywność jest prawie niemożliwe. Jeśli w suplemencie witamina E jest podana w jednostkach międzynarodowych (IU), nie należy przyjmować więcej niż:
- 1500 IU dziennie d-alfa-tokoferolu (naturalna witamina E).
- 1100 IU dziennie dl-alfa-tokoferolu (syntetyczna witamina E).
10. Najlepsze źródła witaminy E
Możesz pozyskać witaminę E z diety, jeśli regularnie jesz:
- Oleje roślinne (Olej z kiełków pszenicy, olej słonecznikowy i szafranowy, Olej kukurydziany i sojowy)
- Orzechy (Migdały, orzechy laskowe)
- Zielone warzywa (szpinak i brokuły)
11. Kto powinien unikać suplementacji witaminą E?
Powinieneś unikać przyjmowania suplementów witaminy E, jeśli bierzesz:
- Leki rozrzedzające krew: witamina E może zwiększyć ryzyko krwawienia.
- Leczenie raka: Witamina E może zakłócać skuteczność chemioterapii lub radioterapii.
- Leki na cholesterol: Niektóre badania wykazały, że suplement przeciwutleniający zawierający witaminę E może zakłócać działanie leków obniżających cholesterol, w tym statyn i niacyny.
Zostaw komentarz