Produkty spożywcze pełne beta-karotenu i ich korzyści zdrowotne.
Ten bogaty składnik odżywczy. Można go znaleźć nie tylko w marchewce. Zamienia się w witaminę A w Twoim organizmie. Marchew zawiera mnóstwo odżywczego beta-karotenu, który jest dobry dla twojego wzroku. Jest w tym coś więcej. Wiele innych ulubionych owoców i warzyw. Jest również dobrym źródłem beta-karotenu, a korzyści wykraczają poza dobre widzenie. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy i ma także właściwości przeciwzapalne.
1. Co to jest beta-karoten?
Beta-karoten to rodzaj składnika odżywczego zwanego karotenoidem. Co oznacza, że jest naturalnym barwnikiem spożywczym. Pokarmy bogate w beta-karoten i inne karotenoidy mają zwykle głębokie, bogate kolory. Beta-karoten potrafi znacznie więcej niż tylko sprawić, że Twój talerz będzie bardziej tęczowy. Beta-karoten jest specjalnym rodzajem karotenoidu, znanym jako karotenoid prowitamina A. Oznacza to, że jest zasadniczo prekursorem witaminy A. Kiedy beta-karoten zostanie wchłonięty w organizmie, w jelitach przekształca się w witaminę A.
2. Korzyści z beta-karotenu
Niektóre produkty spożywcze. Takie jak mięso, ryby i produkty mleczne. Zawierają źródło witaminy A zwane wstępnie uformowaną witaminą A. Jednak prowitamina A, karotenoidy, takie jak beta-karoten, pochodzą z szerokiej gamy pokarmów roślinnych. Zatem beta-karoten zapewnia organizmowi wszystkie korzyści witaminy A. A także dodatkowe działanie wzmacniające organizm.
3. Właściwości przeciwutleniające
Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, pomagają zwalczyć uszkodzenia organizmu na poziomie komórkowym. Dzieje się tak dlatego, że beta-karoten działa jako przeciwutleniacz. Co oznacza, że pomaga zapobiegać gromadzeniu się wolnych rodników w organizmie. I powodowaniu stresu oksydacyjnego. A to naprawdę ważne, ponieważ stres oksydacyjny jest powiązany z wieloma chorobami przewlekłymi. Takimi jak rak, choroby serca, choroba Alzheimera i inne.
4. Przeciwzapalny
Niektóre pokarmy bogate w składniki odżywcze. Mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w całym organizmie. Beta-karoten jest jednym ze składników odżywczych, który zapewnia działanie przeciwzapalne. Zapalenie organizmu przypomina obrzęk po urazie. Z wyjątkiem wnętrza. Podobnie jak stres oksydacyjny, przewlekłe zapalenie przyczynia się do wielu chorób przewlekłych.
5. Zdrowy wzrok
Prawdopodobnie jedną z najbardziej znanych zalet beta-karotenu jest jego wpływ na wzrok. Ludzie zawsze myślą: beta-karoten równa się marchewka, a to lepszy wzrok. Dzieje się tak dzięki połączeniu beta-karotenu z witaminą A. Która pomaga mózgowi interpretować światło padające na oko. Twoje ciało wykorzystuje również witaminę A, aby utrzymać zdrowe siatkówki i zapobiegać suchości oczu. Badania sugerują również. Że witamina A wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zaćmy oraz zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD). Czyli utraty widzenia centralnego u osób starszych.
6. Pokarmy pełne beta-karotenu
Beta-karoten jest najbardziej znany z tego, że nadaje niektórym produktom pomarańczowy odcień. Nie wszystkie produkty bogate w beta-karoten są pomarańczowe. Inne pokarmy bogate w beta-karoten.
- Słodkie ziemniaki (pieczone)
- Dynia Piżmowa (gotowana)
- Sałata rzymska
- Czerwone papryki
- Szpinak
- Morele
7. Ile beta-karotenu należy przyjmować?
Ponieważ beta-karoten pomaga organizmowi wytwarzać witaminę A, jest ważnym elementem zdrowej diety. Górna granica witaminy A zalecana dla dorosłych powyżej 18 roku życia. Wynosi 3000 miligramów dziennie. Dzieje się tak dlatego, że witamina A w nadmiernych ilościach może być niebezpieczna. Dlaczego? Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Co oznacza, że organizm przechowuje ją w wątrobie i tkance tłuszczowej do późniejszego wykorzystania. Zatem witamina A pozostaje w organizmie dłużej niż witaminy rozpuszczalne w wodzie. Takie jak witamina C i witaminy z grupy B. Przechodzą one szybko przez twoje ciało i są wydalane z moczem. Ponieważ witamina A pozostaje w organizmie i można ją wykorzystać później. Istnieje ryzyko, że dostarczy się jej w nadmiarze. Dlatego też suplementy witaminy A zazwyczaj nie są zalecane. Chyba że są stosowane pod nadzorem lekarza lub osoby do tego uprawnionej. Należy jednak zwrócić uwagę na jeden efekt uboczny zbyt dużej ilości beta-karotenu. Nadmierna ilość beta-karotenu w diecie może zmienić kolor skóry na żółto-pomarańczowy. Może być bardziej zauważalny u osób o jaśniejszej karnacji.
Zostaw komentarz