Witaminy i minerały dla osoby dorosłej
Witaminy i minerały to dwa główne rodzaje składników odżywczych. Których organizm potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. Witaminy i minerały pomagają w radzeniu sobie z infekcjami. Inne pomagają utrzymać prawidłowe funkcje organizmu. Podczas gdy inne mogą pomóc organizmowi uzyskać energię z pożywienia.
Podobnie jak witaminy, minerały również wspomagają funkcjonowanie organizmu. Minerały to pierwiastki, których nasz organizm potrzebuje, aby funkcjonować. Naturalnie możemy je pozyskiwać z żywności lub za pomocą suplementów diety. W przypadku niektórych minerałów nie potrzebujemy w dużych ilościach, takim minerałem jest jod. Za to minerały takie jak wapń, magnez i potas. Są potrzebne w większych ilościach.
1. Potas
Możesz nie słyszeć tak dużo o tym składniku odżywczym, jak o Magnez czy Wapń. Jednak odgrywa on kluczową rolę w utrzymywaniu niskiego ciśnienia krwi. Wpływa również na poprawę problemu z kamieniami nerkowymi i słabymi kośćmi.
Jak to zdobyć: Najlepszym źródłem pożywienia są ziemniaki. Możesz również uzyskać potas z
Suszona śliwka
Marchewka
Pomarańczowy
Pomidor
Ryby — Tuńczyk, Dorsz, to kolejny sposób na zaopatrzenie się w potas. Dodaj jeden z nich do swojego menu. Produkty mleczne np. Mleko i jogurt to dwa dobre wybory.
2. Wapń
Wszystkie osoby dorosłe potrzebują wapnia. Jeśli nie masz wystarczającej ilości, to ryzykujesz osteoporozą, chorobą, która osłabia Twoje kości. Wapń jest również ważny dla Twoich nerwów i mięśni.
Jak to zdobyć: Produkty mleczne, takie jak mleko i jogurt, są dobrymi źródłami. Mleko sojowe i migdałowe, a także sok pomarańczowy. Są czasami wzbogacane wapniem, więc sprawdź etykietę.
Możesz również spożyć trochę wapnia, jeśli jesz łososia, jarmuż, rzepę i niektóre rodzaje tofu.
3. Błonnik
Wspomaga układ trawienny i może obniżać ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Jak to zdobyć: Fasola, rośliny strączkowe to jedne z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego. Większość warzyw i owoców to również dobre sposoby na uzyskanie błonnika. Podobnie jak pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz płatki owsiane.
4. Witamina A
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, znaną również jako retinol. Witamina A znajduje się w wielu produktach mlecznych. Owocach i warzywach w kolorze żółtym lub pomarańczowym.
Korzyści z witaminy A:
Pomaga zwalczać infekcje.
Utrzymuje zdrowy wzrok.
Odgrywa kluczową rolę w zdrowiu serca, płuc i nerek.
Utrzymuje zdrową skórę, zwalczając toksyny (zwane również wolnymi rodnikami).
Wzmacnia kości i zęby.
5. Witamina B
Witaminy z grupy B składają się na kompleks witamin B, których jest osiem.
Korzyści witaminy B:
Utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie mózgu i pamięć.
Wpływa na prawidłowy metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów.
Poprawia poziom cholesterolu poprzez obniżenie LDL (złego cholesterolu) i zwiększenie HDL (dobrego cholesterolu).
Zmniejsza ryzyko chorób serca.
Zmniejsza ryzyko udaru.
Niezbędny do prawidłowej produkcji krwinek i funkcjonowania układu nerwowego.
6. Witamina C
Witamina C to rozpuszczalna w wodzie witamina zawierająca przeciwutleniacze, które promują zdrowy wzrost tkanek. Witaminę C znajduje się w wielu owocach i warzywach.
Korzyści z witaminy C:
Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na przeziębienie.
Utrzymuje zdrowie skóry i tkanek.
Wzmacnia kości i zęby.
Dla tych, którzy mają niedobór żelaza, witamina C może pomóc organizmowi lepiej je wchłonąć.
7. Witamina D
Witamina D jest niezbędną witaminą, rozpuszczalną w tłuszczach. Która jest aktywowana przez światło ultrafioletowe (UV). Poza ekspozycją na słońce, witaminę D można również znaleźć w oleju z wątroby dorsza. Tłustych rybach, wzbogaconych sokach, mleku i płatkach zbożowych. Mogą być zdrową alternatywą, gdy dana osoba nie otrzymuje wystarczającej ilości światła UV.
Korzyści witaminy D:
Wpływa na funkcję komórek odpornościowych.
Utrzymuje funkcje układu nerwowego.
Potrzebna dla zdrowia kości.
Reguluje poziom wapnia i fosforu we krwi.
8. Witamina E
Witamina E jest ważną witaminą dla funkcji narządów. Ma zalety przeciwutleniające, utrzymując silny układ odpornościowy. Może również pomóc w rozszerzaniu naczyń krwionośnych i zapobieganiu zakrzepom krwi. Źródła witaminy E obejmują oleje roślinne, awokado, szpinak, nasiona i orzechy oraz produkty pełnoziarniste.
Korzyści z witaminy E:
Chroni komórki przed uszkodzeniem przez toksyny.
Utrzymuje funkcję mięśni.
Zmniejsza ryzyko raka.
Zmniejsza ryzyko chorób serca.
Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.
Oto witaminy i minerały, których szczególnie potrzebujemy jako dorośli. Pamiętaj, decydując się na suplementację, aby skonsultować się z lekarzem lub zrobić podstawowe badania. Aby uniknąć sytuacji, w których nie potrzebujesz danej witaminy lub minerałów. Ponieważ istnieje ryzyko niepotrzebnego zażywania suplementów. Które grozi negatywnymi skutkami zdrowotnymi w przypadku przedawkowania.
Zostaw komentarz