Jak cynk wpływa na twoje ciało i ile cynku potrzebujesz?
Cynk z mięsa, orzechów i żywności wzbogaconej pomaga między innymi w układzie odpornościowym. Niestety, chociaż cynk wzmacnia układ odpornościowy. Nie ma dowodów na to, że ma tę szczególną super moc. Ten ważny składnik odżywczy wspiera zdrowy rozwój płodu, gdy jesteś w ciąży. Odgrywa również kluczową rolę w zwalczaniu zarazków, gojeniu się ran i nie tylko.
1. Co to jest cynk?
Cynk jest minerałem śladowym, co oznacza, że organizm potrzebuje tylko niewielkich (śladowych) ilości. Aby zachować zdrowie, jest także przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek. Które przyczyniają się do chorób serca, raka i innych poważnych schorzeń. Cynk występuje w komórkach całego ciała.
2. Co cynk robi dla twojego organizmu?
- Skraca przeziębienie: Cynk pomaga w tworzeniu komórek układu odpornościowego, które zwalczają zarazki. Nie zmniejsza nasilenia objawów przeziębienia. I uważaj na skutki uboczne, w tym zły smak i nudności.
- Chroni wzrok. Badania sugerują, że przyjmowanie 80 miligramów cynku. Wraz z innymi witaminami pomaga w zdrowia oczu. Może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku o 25%. Dodatkowy cynk w postaci suplementów może pomóc w ochronie siatkówki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Które powodują uszkodzenie komórek.
- Obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Osoby z cukrzycą typu 2 często mają niski poziom cynku. Różne badania sugerują, że cynk może obniżać poziom cukru we krwi. Oraz wysoki poziom cholesterolu u osób z cukrzycą typu 2.
- Wspomaga gojenie się ran. Tlenek cynku, który nakłada się bezpośrednio na skórę (miejscowo). Jest sprawdzonym sposobem leczenia odparzeń pieluszkowych. Działa również jako bariera dla wilgoci, pomagając chronić obolałą pupę dziecka przed dodatkowymi podrażnieniami.
3. Jakie produkty zawierają dużo cynku?
Niektóre rodzaje owoców morza, mięsa i drobiu są naturalnie bogate w cynk. Istnieją również produkty wzbogacone cynkiem, takie jak pieczywo i płatki zbożowe:
- Wołowina.
- Kurczak i indyk.
- Jajka.
- Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica.
- Skorupiaki, takie jak ostrygi, kraby i homary.
4. Ile cynku powinienem dostawać każdego dnia?
Ilość cynku (w miligramach), której potrzebujesz każdego dnia. Zależy od wieku, płci oraz od tego, czy jesteś w ciąży, czy karmisz piersią. Podane jednostki są danymi szacowanymi.
- Od urodzenia do szóstego miesiąca: 2 mg
- Dzieci od 4 do 8 lat: 5 mg
- Dzieci od 9 do 13 lat: 8 mg
- Dorosłe kobiety: 8 mg
- Dorośli mężczyźni: 11 mg
- Kobiety w ciąży: 11 mg
- Kobiety karmiące piersią: 12 mg
5. Czy potrzebuję suplementów cynku?
Większość z nas otrzymuje wystarczającą ilość cynku w naszej diecie dla dobrego zdrowia. Są pewne wyjątki. Powody przyjmowania suplementów cynku obejmują:
- Masz chorobę zapalną jelit
- Stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską, która nie obejmuje mięsa, głównego źródła cynku.
- Kiedy jesteś w ciąży i karmisz piersią.
6. Jakie są rodzaje suplementów cynku?
Prawie wszystkie multiwitaminy, a także wiele suplementów wapnia i magnezu zawiera cynk. Na etykietach suplementów możesz zobaczyć różne rodzaje cynku. Siarczan cynku, octan cynku i glukonian cynku. Wszystkie są cynkiem. Na obecny moment nie ma dowodów sugerujących. Że jedna forma jest dla ciebie lepsza niż druga.
7. Jakie są skutki uboczne nadmiaru cynku?
Przyjmowanie suplementów diety lub samego cynku, który otrzymujesz w diecie. Może prowadzić do problemów. Nadmiar cynku może powodować działania niepożądane, takie jak:
- Bóle głowy.
- Utrata apetytu.
- Niski poziom HDL („dobrego cholesterolu ”).
- Rozstrój żołądka, w tym nudności, wymioty i biegunka.
Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem jakiegokolwiek suplementu. Zachowaj ostrożność przy samodzielnym stosowaniu suplementów diety czy cynku.
Zostaw komentarz