Pokarmy bogate w magnez.
Zdrowa dieta może z łatwością zaspokoić ważne zapotrzebowanie organizmu na magnez. Ponad 300 niezbędnych procesów zachodzących w twoim ciele opiera się na magnezie. Obejmuje rytm serca, skurcze mięśni, kontrolę ciśnienia krwi, zdrowie kości i wytwarzanie energii. Czy robisz wystarczająco dużo, aby zapewnić swojemu organizmowi odpowiedni ilość magnezu? Przy obecnym pędzie życia oraz nawykach żywieniowych w dzisiejszych czasach to prawdopodobnie nie. Poprawienie tej sytuacji nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wrzucenie kilku kluczowych produktów spożywczych do koszyka spożywczego. Może łatwo poprawić twój niedoboru magnezu i doprowadzić go do poziomu wystarczającego.
1. Ile potrzebujemy magnezu?
Magnez jest minerałem naturalnie występującym w wielu produktach spożywczych. Naprawdę potrzebujesz go sporo w swojej diecie. Eksperci zalecają spożywanie od 310 do 420 miligramów (mg) magnezu dziennie. W zależności od wieku i płci.
2. Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona mogą być niewielkich rozmiarów, ale zawierają dużo białka, błonnika, zdrowych tłuszczów i minerałów, takich jak magnez. Około 30 gramów (2 łyżki stołowe) tych produktów zawiera.
- Migdały (prażone) 80 (mg) magnezu.
- Orzechy nerkowca 72 mg magnezu.
- Siemię lniane (całe) 40 mg magnezu.
- Orzeszki ziemne (prażone na sucho) 49 mg magnezu.
- Pestki dyni (łuskane, prażone) 150 mg magnezu.
- Nasiona chia 111 mg magnezu.
3. Ziarna bogate w błonnik
Zawartość magnezu to kolejny powód, aby dodać produkty pełnoziarniste do swojej diety.
4. Niskotłuszczowe produkty mleczne
Produkty mleczne cieszą się dużym zainteresowaniem. Ze względu na zawartość wapnia, ale mogą być również dobrym źródłem magnezu.
- Mleko (beztłuszczowe): 1 szklanka = 24 do 27 mg magnezu.
- Jogurt (zwykły, niskotłuszczowy) 42 mg magnezu.
5. Warzywa
Ciemne i liściaste warzywa są odpowiednim pożywieniem w celach poprawy ilości magnezu. Zawartość magnezu to tylko jedna z ich wielu supermocy.
- Szpinak (ugotowany): 1/2 szklanki = 78 mg magnezu.
- Szwajcarska boćwina (gotowana): 1/2 szklanki = 75 mg magnezu.
6. Owoc
Zaleca się spożywanie dwóch porcji owoców dziennie w ramach zdrowej diety. Rozważ to, aby dostarczać odpowiednią ilość magnezu:
Awokado: Jedno całe awokado = 58 mg magnezu.
Banany: Jeden średni banan = 32 mg magnezu.
Papaja: Jedna mała papaja = 33 mg magnezu.
Jeżyny: 1 szklanka = 29 mg magnezu.
7. Woda
Wody z kranu, wody mineralne i butelkowane mogą być źródłem magnezu. Trudno jest określić, ile magnezu zawierają, ponieważ zależy to od źródła wody. Może wynosić od 1 mg do 120 mg na litr. Tak więc, jeśli pijesz zalecane 2 litry wody dziennie. Możesz spożywać nawet 240 mg magnezu.
8. A co z nadmierną ilością magnezu?
Suplementy magnezu mogą być pomocne, jeśli lekarz stwierdzi, że masz niedobór magnezu. Jeśli nie masz większych problemów zdrowotnych. Postaraj się czerpać magnez z tego, co masz na talerzu. Najpierw jedzenie, pamiętaj to najważniejsze. Jeśli weźmiesz suplement diety zawierający magnez i zażyjesz go w zbyt dużej ilości. Możesz doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak skurcze, biegunka i nudności.
9. Podsumowanie
Wyżej wymienione produkty bogate w magnez są również po prostu dobre dla Ciebie. Korzyści z tych pokarmów często wykraczają daleko poza sam magnez. Potraktuj je jako podstawę zdrowej diety. Nie tylko otrzymujesz magnez z tych pokarmów. Otrzymujesz również tak wiele fantastycznych składników odżywczych. Takich jak witaminy i minerały i składniki odżywcze. Które mogą przynieść korzyści Twojemu organizmowi na wiele różnych sposobów.
Zostaw komentarz