

Czystek w rzeczywistości to kilka rodzajów krzewów, pochodzących z tej samej rodziny roślin czystkowatych. Wszystkie gatunki wykazują tendencję do łatwego krzyżowania się ze sobą, tym samym tworząc bardzo ciekawe mieszanki ziół z cennymi właściwościami dla ludzkiego organizmu. Najczęściej można go spotkać w basenie Morza Śródziemnego, gdzie upodobał sobie suche i skaliste zbocza. W Polsce najczęściej występującą odmianą jest tzw. czystek szary (z łac. cistus incanus).
Zioła te wyróżniają się wieloma cennymi właściwościami dla ludzkiego organizmu. Głównie za sprawą wysokiej zawartości polifenoli, wykazujących silne oddziaływanie antyoksydacyjne. Zadaniem tych składników jest neutralizacja wolnych rodników, które w dużym stężeniu mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Dodatkowo czystek działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, odgrywa także niebagatelną rolę w podnoszeniu ogólnej odporności organizmu.
Zgodnie z najnowszymi badaniami, duża liczebność wolnych rodników w organizmie sprzyja i przyspiesza rozwój niektórych schorzeń. Należy zaliczyć do nich przede wszystkim miażdżycę, cukrzycę oraz wiele rodzajów nowotworów. Dlatego regularne zażywanie czystka znacząco obniża ryzyko zapadnięcia na powyższe choroby.
Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą neutralizacji wolnych rodników i z tego powodu zaleca się jego zażywanie w celach profilaktycznych. Warto mieć na uwadze, że nie posiada on właściwości leczniczych, w związku z czym regularne picie naparu z tych ziół nie zagwarantuje wyleczenia się z chorób.
Pomimo faktu, że czystek nie wyróżnia się działaniem leczniczym, to w dalszym ciągu warto go stosować codziennie. Jest idealnym uzupełnieniem diety, ponieważ poza neutralizacją wolnych rodników posiada również inne właściwości. Przede wszystkim wykazuje zdolność do działania antybakteryjnego oraz przeciwgrzybicznego, a także przeciwzapalnego. Nie odnotowano jak dotychczas szczególnych przeciwwskazań do jego stosowania.
Herbata jest najchętniej wybieraną formą spożycia tych ziół. Czystek można przyrządzić w tej postaci wykorzystując najwyższej klasy susz, który znajdziecie w naszym sklepie. Do zaparzenia herbaty wystarczy odmierzona ilość suszu, wsypanie go do szklanki i zalanie wrzącą wodą. Napar jest gotowy do spożycia po odczekaniu 5 minut. Zaleca się, by czystek pić od 2 do 3 razy dziennie. Jeżeli intensywny smak jest przeszkodą nie do przeskoczenia, dopuszcza się dodanie plasterka cytryny lub łyżki miodu.
Co daje regularne picie czystka? Z tą czynnością wiąże się wiele korzyści, zaś do najważniejszych należy zaliczyć:
Skład: 100% susz z czystka. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska