

Wykorzystuje przy robieniu dżemów dla wnuków, pycha
bardzo aromatyczna i zdrowa herbata
Dodaje często do deserów w upalne dni, ma bardzo orzezwiajaco-kwasny smak. Pycha :)
Hibiskus (róża chińska) to tak naprawdę ketmia, choć w Polsce zdecydowanie bardzie przyjęło się spolszczenie nazwy łacińskiej, czyli hibiskus. Hibiscus Sabdariffa, zwany też ketmią szczawiową lub malwą sudańską – jest to roślina ozdobna posiadająca szereg właściwości prozdrowotnych, niemniej jednak swoje zastosowanie odnajduje również w kosmetyce oraz kuchni. Charakteryzuje go duża zawartość antocyjanów, polifenoli, flawonoidów, witaminy C oraz kwasów organicznych.
Hibiskus i jego właściwości są wykorzystywane już od wielu lat w medycynie tradycyjnej. Wykorzystywano go przede wszystkim w celach oczyszczania organizmu z toksyn, ponieważ pobudza przemianę materii, wykazując przy tym lekkie działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Dodatkową zaletą takiego działania jest zapobieganie zastojom wody w organizmie.
Regularne stosowanie naparu z hibiskusa wpływa pozytywnie na prawidłowy poziom cholesterolu, ciśnienia krwi w naczyniach, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Obecna w składzie tej rośliny witamina C wykazuje pozytywne oddziaływanie na naczynia krwionośne, ponieważ wzmacnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu się pajączków. Ponadto jak powszechnie wiadomo witamina C odgrywa znaczącą rolę w utrzymywaniu odporności naszego organizmu.
Hibiskus ma także wiele zastosowań w kuchni. Dżemy, galaretki, aromatyzowanie sosów i deserów czy stosowanie do przygotowania soków oraz syropów to tylko niektóre z pomysłów na jego wykorzystanie. Liście hibiskusa można również wykorzystać do sałatek lub przyprawienia mięsnych potraw.
Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.
100% hibiskus, najwyższa jakość surowca.