Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Hibiskus 50g

    4,99 zł
    Brutto

    - duża zawartość witaminy C oraz kwasów organicznych

    - doskonałe źródło wapnia oraz soli mineralnych

    - ma działanie oczyszczające

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Czym jest hibiskus?

    Hibiskus (róża chińska) to tak naprawdę ketmia, choć w Polsce zdecydowanie bardzie przyjęło się spolszczenie nazwy łacińskiej, czyli hibiskus. Hibiscus Sabdariffa, zwany też ketmią szczawiową lub malwą sudańską – jest to roślina ozdobna posiadająca szereg właściwości prozdrowotnych, niemniej jednak swoje zastosowanie odnajduje również w kosmetyce oraz kuchni. Charakteryzuje go duża zawartość antocyjanów, polifenoli, flawonoidów, witaminy C oraz kwasów organicznych.

    Rola hibiskusa w naszym organizmie

    Hibiskus i jego właściwości są wykorzystywane już od wielu lat w medycynie tradycyjnej. Wykorzystywano go przede wszystkim w celach oczyszczania organizmu z toksyn, ponieważ pobudza przemianę materii, wykazując przy tym lekkie działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Dodatkową zaletą takiego działania jest zapobieganie zastojom wody w organizmie.

    Dodatkowe zalety

    Regularne stosowanie naparu z hibiskusa wpływa pozytywnie na prawidłowy poziom cholesterolu, ciśnienia krwi w naczyniach, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Obecna w składzie tej rośliny witamina C wykazuje pozytywne oddziaływanie na naczynia krwionośne, ponieważ wzmacnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu się pajączków. Ponadto jak powszechnie wiadomo witamina C odgrywa znaczącą rolę w utrzymywaniu odporności naszego organizmu.

    Kuchenne zastosowanie

    Hibiskus ma także wiele zastosowań w kuchni. Dżemy, galaretki, aromatyzowanie sosów i deserów czy stosowanie do przygotowania soków oraz syropów to tylko niektóre z pomysłów na jego wykorzystanie. Liście hibiskusa można również wykorzystać do sałatek lub przyprawienia mięsnych potraw.

    #Z0010
    10 Przedmioty

    Powiązane produkty