Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Mięta 200g

    9,99 zł
    Brutto

    Mięta

    • działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
    • 100% naturalne pochodzenia organicznego
    • liście mięty są świetnym dodatkiem do potraw rybnych, a także jednym z głównych składników lemoniady, tuż obok cytryny

    MIĘTA 50G

    Ilość

    Mięta cenna nie tylko w kuchni                                   

    Mięta nie ma specjalnych wymagań uprawnych – wystarczy jej wilgotne podłoże oraz niewielkie nasłonecznienie, by bujnie rozkwitać. Występuje na terenie całej Polski, zaś jej znakiem rozpoznawczym są przyjemnie pachnące liście. Z tego powodu chętnie jest wykorzystywana w kuchni. Nie tylko walory smakowe i aromatyczne decydują o jej popularności. Istotna jest również obecność cennych składników, dzięki którym wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie.

    Jakie właściwości ma mięta?

    Swoje cenne właściwości mięta zawdzięcza obecności mentolu, znajdującym się przede wszystkim w liściach i w mniejszej ilości w łodygach. Największą jego zawartością wyróżnia się mięta pieprzowa, gdzie osiąga nawet poziom 50% składu. Posiada działanie łagodzące wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Rozkurcza również mięśnie gładkie, a w efekcie uśmierza ból. Stosuje się ją szczególnie przy wzdęciach i zaparciach, zaś najbardziej popularnym sposobem podania jest napar z liści, łodyg lub suszu.

    Na wirusy i bakterie

    Co ciekawe, do szczególnych właściwości mięty należy zaliczyć działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego pełni uzupełniającą funkcję przy wszelkich kuracjach leczniczych przeciwko Salmonelli oraz bakteriom E. Coli. Dobrze sobie radzi także z gronkowcem złocistym. Posiada także właściwości uspokajające, dlatego podaje się ją osobom cierpiącym na nerwicę.

    Jak przygotować napar z mięty?

    Najpowszechniejszą formą stosowania mięty jest napar z jej liści oraz łodyg. Jego przyrządzenie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odmierzyć pożądaną ilość suszu, wsypać ją do szklanki, zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dla urozmaicenia smaku oraz wzmocnienia działania, dopuszcza się mieszanie mięty z innymi ziołami, a zwłaszcza melisą lub rumiankiem. Napar można dosłodzić również cukrem lub miodem.

    Olejki z mięty na katar

    Z mięty można pozyskać wszelkiego rodzaju olejki, zaś najcenniejsze są eteryczne. Zaleca się jego podawanie w postaci inhalacji przy różnych dolegliwościach układu oddechowego, a przede wszystkim kataru. Dostępne są na rynku także rozgrzewające maści i wcierki, wyprodukowane na bazie mentolowego olejku eterycznego. Działanie odkażające z kolei sprawiło, że mięta znajduje się również w pastylkach i tabletkach na ból gardła.

    Zastosowanie w kosmetykach

    Mięta znajduje się także w niektórych kosmetykach, a także w produktach do higieny jamy ustnej. Charakterystyczny zapach tych roślin można również wyczuć w specyfikach odświeżających buty oraz stopy, a także w pastach do zębów, niciach dentystycznych oraz płynach do płukania. Obecna jest ponadto w balsamach o łagodzącym działaniu.

    Występujące odmiany

    Z punktu widzenia biologii, mięta należy do rodziny jasnotowatych. Można ją spotkać w 30 gatunkach oraz w ponad 300 odmianach. Ciekawa jest geneza powstania jej nazwy, której źródeł należy szukać w mitologii greckiej. Pochodzi od imienia nimfy Mentha/Minthe, w której zakochał się sam Hades. O takie uczucie zazdrosna była jego żona – Persefona – która postanowiła pozbyć się rywalki. Bóg Świata Zmarłych chcąc uchronić swoją lubę przed zazdrością małżonki, zamienił ją w roślinę, dzięki czemu nimfa uszła z życiem. Niezależnie od tego, skąd wywodzi się jej nazwa, mięta ostatecznie dotarła do Polski. Spotkać można ją najczęściej w trzech odmianach:

    • mięta pieprzowa – jest to najpowszechniejsza odmiana w Polsce. Wyróżnia się intensywnym zapachem, zawiera również duże ilości mentolu. Jest to gatunkowy mieszaniej mięty polnej oraz nawodnej;
    • mięta zielona – najczęściej używana do produkcji pasty do zębów oraz gum do żucia;
    • mięta polna – przede wszystkim znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, szczególnie przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego.

    Działanie

    Układ pokarmowy - przewód pokarmowy, rozluźnia mięśnie gładkie, salmonella, wzdęcia

    Inne schodzenia - przeciwbólowy

    Infekcje bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze - przeciwbólowy, przeciwwirusowy, środek dezynfekujący

    Hormony i samopoczucie - efekt uspokajający

    Przeciwwskazania

    Chociaż mięta ma silne działanie łagodzące, to podawana w zbyt dużej ilości może przejawiać oddziaływanie toksyczne. Widoczne jest to szczególnie w przypadku przedawkowania kropel żołądkowych, co może skończyć się biegunką oraz wymiotami. Mogą pojawić się również inne objawy, w tym m.in. senność, ospałość oraz apatia. Przy stosowaniu skórnym szczególnie uważne powinny być osoby posiadające skórę podatną na alergie.

    #Z0013
    6 Przedmioty

    Powiązane produkty