Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.

zamknij

Kategorie

    Lawenda 50g

    6,99 zł
    Brutto

    - Usprawnia procesy trawienia pokarmów, ponieważ zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci.

    - Zmniejsza stan napięcia nerwowego, dzięki czemu pomaga w zasypianiu.

    - Jest łagodnym środkiem rozkurczowym stosowanym przy bólach brzucha, wzdęciach czy kolce jelitowej.

     

    Bezpieczne płatności

     

    Darmowa dostawa od 200 zł*

     

    31 dni na zwrot

    Czym jest lawenda?

    Lawenda jest zielonym krzewem z rodziny jasnotowatych o wąskich srebrzystych liściach. Kwiaty charakteryzują się niebieską, fioletową, a nawet białą lub różową barwę uzależnioną od gatunku i odmiany rośliny. Istnieje ponad 40 gatunków tego krzewu. Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna dość powszechnie wykorzystywana jest także w polskich ogrodach czy na balkonach.

    Rola lawendy w naszym organizmie

    Lawenda posiada wiele właściwości leczniczych, które mogą korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Stosowanie lawendy pomaga przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu, wzdęciach oraz bólach brzucha. Olejki eteryczne zawarte w kwiatach lawendy wpływają łagodząco na układ nerwowy człowieka. Dzięki temu lawenda uspokaja, łagodzi nerwy, niweluje stres i napięcie nerwowe oraz ułatwia zasypianie. Osoby, które mają problem z bezsennością, są niespokojne i nerwowe, mogą włożyć garść suszonych kwiatów lawendy do płóciennego woreczka i ukryć go pod poduszką. Delikatny aromat lawendy pomoże im szybciej się zrelaksować i zapaść w zdrowy, regenerujący sen.

    Zastosowania lawendy w kuchni

    Większość zastosowań lawendy jest związana z zastosowaniami kosmetycznymi oraz zdrowotnymi, natomiast ma ona także wiele, nieco mniej znanych zastosowań w gastronomii. Dla niektórych osób zaskoczeniem może być informacja, że lawenda jest jednym z ziół, które wchodzą w skład mieszanki znanej pod nazwą ziół prowansalskich. Suszona lawenda jest przyprawą, która doskonale komponuje się z rozmarynem, oregano, majerankiem oraz cząbrem. Mięso natarte suszoną lawendą przed pieczeniem zyska delikatny, ciekawy posmak. Jest on kwiatowy, z delikatną cytrynową nutą w tle.

    #Z0071
    7 Przedmioty

    Powiązane produkty