Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Kategorie

  • Obecnie brak na stanie

Lawenda 50g

5,99 zł
Brutto
  • Usprawnia procesy trawienia pokarmów, ponieważ zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
  • Zmniejsza stan napięcia nerwowego, dzięki czemu pomaga w zasypianiu.
  • Jest łagodnym środkiem rozkurczowym stosowanym przy bólach brzucha, wzdęciach czy kolce jelitowej.

Ilość
Obecnie brak na stanie

Czym jest lawenda?

Lawenda jest zielonym krzewem z rodziny jasnotowatych o wąskich srebrzystych liściach. Kwiaty charakteryzują się niebieską, fioletową, a nawet białą lub różową barwę uzależnioną od gatunku i odmiany rośliny. Istnieje ponad 40 gatunków tego krzewu. Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna dość powszechnie wykorzystywana jest także w polskich ogrodach czy na balkonach.

Rola lawendy w naszym organizmie

Lawenda posiada wiele właściwości leczniczych, które mogą korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Stosowanie lawendy pomaga przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu, wzdęciach oraz bólach brzucha. Olejki eteryczne zawarte w kwiatach lawendy wpływają łagodząco na układ nerwowy człowieka. Dzięki temu lawenda uspokaja, łagodzi nerwy, niweluje stres i napięcie nerwowe oraz ułatwia zasypianie. Osoby, które mają problem z bezsennością, są niespokojne i nerwowe, mogą włożyć garść suszonych kwiatów lawendy do płóciennego woreczka i ukryć go pod poduszką. Delikatny aromat lawendy pomoże im szybciej się zrelaksować i zapaść w zdrowy, regenerujący sen.

Zastosowania lawendy w kuchni

Większość zastosowań lawendy jest związana z zastosowaniami kosmetycznymi oraz zdrowotnymi, natomiast ma ona także wiele, nieco mniej znanych zastosowań w gastronomii. Dla niektórych osób zaskoczeniem może być informacja, że lawenda jest jednym z ziół, które wchodzą w skład mieszanki znanej pod nazwą ziół prowansalskich. Suszona lawenda jest przyprawą, która doskonale komponuje się z rozmarynem, oregano, majerankiem oraz cząbrem. Mięso natarte suszoną lawendą przed pieczeniem zyska delikatny, ciekawy posmak. Jest on kwiatowy, z delikatną cytrynową nutą w tle.

#Z0071

Powiązane produkty