

Lawenda jest zielonym krzewem z rodziny jasnotowatych o wąskich srebrzystych liściach. Kwiaty charakteryzują się niebieską, fioletową, a nawet białą lub różową barwę uzależnioną od gatunku i odmiany rośliny. Istnieje ponad 40 gatunków tego krzewu. Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna dość powszechnie wykorzystywana jest także w polskich ogrodach czy na balkonach.
Lawenda posiada wiele właściwości leczniczych, które mogą korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Stosowanie lawendy pomaga przy zaburzeniach trawienia, braku apetytu, wzdęciach oraz bólach brzucha. Olejki eteryczne zawarte w kwiatach lawendy wpływają łagodząco na układ nerwowy człowieka. Dzięki temu lawenda uspokaja, łagodzi nerwy, niweluje stres i napięcie nerwowe oraz ułatwia zasypianie. Osoby, które mają problem z bezsennością, są niespokojne i nerwowe, mogą włożyć garść suszonych kwiatów lawendy do płóciennego woreczka i ukryć go pod poduszką. Delikatny aromat lawendy pomoże im szybciej się zrelaksować i zapaść w zdrowy, regenerujący sen.
Większość zastosowań lawendy jest związana z zastosowaniami kosmetycznymi oraz zdrowotnymi, natomiast ma ona także wiele, nieco mniej znanych zastosowań w gastronomii. Dla niektórych osób zaskoczeniem może być informacja, że lawenda jest jednym z ziół, które wchodzą w skład mieszanki znanej pod nazwą ziół prowansalskich. Suszona lawenda jest przyprawą, która doskonale komponuje się z rozmarynem, oregano, majerankiem oraz cząbrem. Mięso natarte suszoną lawendą przed pieczeniem zyska delikatny, ciekawy posmak. Jest on kwiatowy, z delikatną cytrynową nutą w tle.
Kraj pochodzenia: Polska
100% kwiat lawendy, najwyższa jakość surowca.