Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

więcej informacji zamknij

Pieprz czarny mielony 50g

10,99 zł
Brutto
  • Nazywany “królem przypraw”, ponieważ jest to obok soli najszerzej stosowana przyprawa na świecie.
  • Najbardziej uniwersalna przyprawa, wzbogacająca smak niemal każdej potrawy.
  • Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.

Ilość

  • Chcę darmową dostawę Chcę darmową dostawę
    Żaden problem, złóż zamówienie na kwotę powyżej 200 zł, a Twoją przesyłkę dostarczymy za darmo!
  • Dostawa już od 8,59 zł! Dostawa już od 8,59 zł!
    Paczka w RUCHu - 8,59 zł, zobacz pozostałe opcje dostawy...
  • Szybka przesyłka Szybka przesyłka
    Czas dostarczenia od 1 do 3 dni roboczych. 90% zamówień wysyłamy w 24h!
  • Płacę bezpiecznie Płacę bezpiecznie
    Dostępne formy płatności:
    • Płatność kartą
    • BLIK
    • Przelew tradycyjny
    • Płatności elektroniczne
    • Płatność za pobraniem

Komentarze

Napisz swoją opinię

Pieprz czarny mielony 50g

  • Nazywany “królem przypraw”, ponieważ jest to obok soli najszerzej stosowana przyprawa na świecie.
  • Najbardziej uniwersalna przyprawa, wzbogacająca smak niemal każdej potrawy.
  • Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.

Napisz swoją opinię

Opis

Czym jest pieprz czarny?

Pieprz czarny [łac. Piper nigrum] to tropikalne pnącze o drewniejących dolnych częściach, osiągające nawet do 15 metrów wysokości. Pieprz bywa nazywany “królem przypraw”, ponieważ tuż obok soli jest to najczęściej używana przyprawa na wszystkich kontynentach. Handel pieprzem i innymi egzotycznymi przyprawami, okazał się być jednym z głównych impulsów do odkryć geograficznych. Ciekawostką jest, że w średniowieczu pieprz przez pewien okres był traktowany jak waluta. Surowcem zielarskim i przyprawowym są owoce tej rośliny. Nie każdy wie, że wszystkie trzy rodzaje pieprzu – czarny, zielony i biały są właśnie owocami tej samej rośliny, zbieranymi w różnych fazach dojrzałości. Najpopularniejszy rodzaj, czyli pieprz czarny to zielone, niedojrzałe owoce, które nabierają czarnej barwy i pomarszczenia dopiero w wyniku powolnego suszenia na słońcu.

Pieprz czarny w kuchni

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że pieprz czarny to obok soli podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Szczyptę czy dwie mielonego pieprzu czarnego dodaje się do większości dań wytrawnych, aby wzmocnić ich smak nutką pikanterii. Jest obecny na niemal każdej liście składników potrzebnych do przygotowania dowolnej zupy, potrawy mięsnej czy sałatki. Pieprz czarny mielony jest przyprawą niezwykle wszechstronną. Dodaje się ją do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Szczególnie pasuje do mięs takich jak wieprzowina, wołowina, baranina i jagnięcina. Ma wyjątkową charakterystykę, swoistego ożywiania smaku tłustych potraw. Nie obędzie się bez niego żadna zupa, galareta czy danie rybne. Warto wiedzieć, że źródłem ostrego smaku pieprzu jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna

Pieprz czarny – inne właściwości

Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.

Ostre przyprawy charakteryzują się tym, że zwiększają wytwarzanie ciepła przez organizm, w rezultacie czego metabolizm przyspiesza. Dlatego przyprawy takie jak chili czy czarny pieprz są bardzo pomocne przy walce ze zbędnymi kilogramami.

Piperyna zawarta w pieprz czarnym pobudza wydzielanie soków żołądkowych, tym samym ułatwiając trawienie i zaostrzając apetyt.

Pieprz czarny ma również działanie wykrztuśne, z uwagi na tę właściwość warto o nim pamiętać podczas kaszlu czy przeziębienia. Jest pomocny w udrażnianiu dróg oddechowych, a dodatkowo pomaga w leczeniu stanów zapalnych zatok i oskrzeli. Żeby wykorzystać jego właściwości można go zastosować w postaci mocno pieprznego, gorącego rosołu lub jako dodatek do herbaty.

Wskazówki

Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku mielonego, czarnego pieprzu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!

Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu czarnego pieprzu, najlepiej dodawać go do potraw pod sam koniec gotowania.

Kraj pochodzenia: Wietnam

100% mielony pieprz czarny. Najwyższa jakość surowca.

#Z0075
5 Przedmioty
Ziółko