Bestsellery
Homocyne B-complex 576,6 mg...
Pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny
- Zawiera najlepiej przyswajalne, bioaktywne formy witamin
- Aktywna postać kwasu foliowego przebadana klinicznie (6S)-5-Methyltetrahydrofolic (5-MTHF)
- Kapsułka jest w 100% roślinna
- Skład odpowiedni dla wegan
- Produkt nie zawiera sztucznych dodatków i wypełniaczy
Renostav 120 kapsułek...
Naturalny kolagen morski 100% z ryb
- Pomaga zmniejszyć uczucie dyskomfortu i sztywności stawów
- Kolagen wpływa na odbudowę naturalnych włókien kolagenowych i regenerację tkanek stawowych
- Wykazuje właściwości przeciwreumatyczne
- Stymuluje metabolizm komórek chrzęstnych i kostnych
- Wspomaga leczenie przy zmianach zwyrodnieniowych stawów i wspiera ich właściwe utrzymanie
- Produkt bez sztucznych dodatków i wypełniaczy
NOMICU L-100 (Kurkumina...
NOMICU® L-100 to wysoce biodostępna, dyspergowalna w wodzie formulacja kurkuminoidów oparta o nano ekstrakt z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa L.)
SwissMedicus - Szwajcarska...
Końska maść z konopiami chłodząca 500 ml jest szczególnym produktem opracowanym przez szwajcarskie laboratorium. Receptura preparatu powstała dzięki połączeniu tradycji medycyny naturalnej oraz nowoczesnych technik farmacji.
Pieprz czarny mielony 50g
- Nazywany “królem przypraw”, ponieważ jest to obok soli najszerzej stosowana przyprawa na świecie.
- Najbardziej uniwersalna przyprawa, wzbogacająca smak niemal każdej potrawy.
- Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Bezpieczne płatności
Darmowa dostawa od 200 zł*
31 dni na zwrot
Czym jest pieprz czarny?
Pieprz czarny [łac. Piper nigrum] to tropikalne pnącze o drewniejących dolnych częściach, osiągające nawet do 15 metrów wysokości. Pieprz bywa nazywany “królem przypraw”, ponieważ tuż obok soli jest to najczęściej używana przyprawa na wszystkich kontynentach. Handel pieprzem i innymi egzotycznymi przyprawami, okazał się być jednym z głównych impulsów do odkryć geograficznych. Ciekawostką jest, że w średniowieczu pieprz przez pewien okres był traktowany jak waluta. Surowcem zielarskim i przyprawowym są owoce tej rośliny. Nie każdy wie, że wszystkie trzy rodzaje pieprzu – czarny, zielony i biały są właśnie owocami tej samej rośliny, zbieranymi w różnych fazach dojrzałości. Najpopularniejszy rodzaj, czyli pieprz czarny to zielone, niedojrzałe owoce, które nabierają czarnej barwy i pomarszczenia dopiero w wyniku powolnego suszenia na słońcu.
Pieprz czarny w kuchni
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że pieprz czarny to obok soli podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Szczyptę czy dwie mielonego pieprzu czarnego dodaje się do większości dań wytrawnych, aby wzmocnić ich smak nutką pikanterii. Jest obecny na niemal każdej liście składników potrzebnych do przygotowania dowolnej zupy, potrawy mięsnej czy sałatki. Pieprz czarny mielony jest przyprawą niezwykle wszechstronną. Dodaje się ją do wszystkich pieczeni, marynat i sosów. Szczególnie pasuje do mięs takich jak wieprzowina, wołowina, baranina i jagnięcina. Ma wyjątkową charakterystykę, swoistego ożywiania smaku tłustych potraw. Nie obędzie się bez niego żadna zupa, galareta czy danie rybne. Warto wiedzieć, że źródłem ostrego smaku pieprzu jest wierzchnia warstwa owocu, w której zawarta jest piperyna
Pieprz czarny – inne właściwości
- Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
- Ostre przyprawy charakteryzują się tym, że zwiększają wytwarzanie ciepła przez organizm, w rezultacie czego metabolizm przyspiesza. Dlatego przyprawy takie jak chili czy czarny pieprz są bardzo pomocne przy walce ze zbędnymi kilogramami.
- Piperyna zawarta w pieprz czarnym pobudza wydzielanie soków żołądkowych, tym samym ułatwiając trawienie i zaostrzając apetyt.
- Pieprz czarny ma również działanie wykrztuśne, z uwagi na tę właściwość warto o nim pamiętać podczas kaszlu czy przeziębienia. Jest pomocny w udrażnianiu dróg oddechowych, a dodatkowo pomaga w leczeniu stanów zapalnych zatok i oskrzeli. Żeby wykorzystać jego właściwości można go zastosować w postaci mocno pieprznego, gorącego rosołu lub jako dodatek do herbaty.
Wskazówki
Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku mielonego, czarnego pieprzu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu czarnego pieprzu, najlepiej dodawać go do potraw pod sam koniec gotowania.
Powiązane produkty
Oregano liść 50g
- posiada aromatyczny, lekko gorzki, pieprzowy smak
- jest bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty), które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników
- źródło wielu witamin, takich jak A, C, E (silne przeciwutleniacze), B6, K, oraz składników odżywczych
Bazylia 20g
- Jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie.
- Z uwagi na charakterystyczny świeży smak i aromat, dodaje się ją do sałatek, zup i sosów, w szczególności pomidorowych.
- Wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega skurczom żołądka.
Kurkuma mielona 60g
- Bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej.
- Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina.
- Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.
Lubczyk 20g
- Znacie przyprawę “Maggi”? To właśnie lubczykowi zawdzięcza swój niepowtarzalny smak!
- Ma bardzo ciekawy i dość intensywny smak, początkowo słodkawy, następnie odrobinę ostrzejszy, a na końcu przyjemnie gorzkawy.
- W medycynie naturalnej zdobył uznanie jako naturalny afrodyzjak.
Majeranek 20g
- Wzbogaca smak dań ciężkostrawnych takich jak tłuste mięsa, potrawy z warzyw strączkowych czy zawiesiste zupy.
- Świetnie współgra z tymiankiem.
- Na katar nie ma nic lepszego, niż domowa maść majerankowa.
Zioła Prowansalskie 25g
- Jedna z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych kompozycji ziołowych na świecie.
- Zyskały popularność dzięki bardzo trafnemu połączeniu kilku nieoczywistych smaków i aromatów.
- Wzbogacą smak wszystkich rodzajów mięs, dań rybnych, zup oraz sałatek, sprawiając tym samym, że każdy, nawet najzwyklejszy posiłek uszczęśliwi nasze kubki smakowe.
Papryka słodka mielona 50g
- Jedna z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie.
- Oprócz nadawania potrawom niezwykłego aromatu i smaku, nadaje im również żywego koloru.
- Jest skarbnicą witamin C i A, już jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A.
Tymianek Fajsławicki 25g
- Tymianek charakteryzuje się przyjemnym, ciepłym, a jednocześnie lekko ostrym aromatem oraz delikatnie gorzkim posmakiem.
- Ma bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.